Ljubić: Novac od podsticajnih mera umanjuje cenu Fijata 500L

Državni sekretar Ministarstva finansija i privrede Aleksandar Ljubić rekao je danas da se Fijat otvaranjem 1.400 novih radnih mesta kvalifikovao da dobije podsticajne mere od države, a da je menadžment kompanije odlučio da taj novac...

Tanjug, N. Milošević, ilustracija

BEOGRAD - Državni sekretar Ministarstva finansija i privrede Aleksandar Ljubić rekao je danas da se Fijat otvaranjem 1.400 novih radnih mesta kvalifikovao da dobije podsticajne mere od države, a da je menadžment kompanije odlučio da taj novac usmeri na građane Srbije i subvencioniše kupovinu Fijata 500L, odnosno njegovu cenu umanji za 3.000 evra.

On je gostujući na RTS-u objasnio da Fijat za svako novootvoreno radno mesto dobija po 10.000 evra iz budžeta, i da je menadžment odlučio da, dok se novac ne potroši, subvencioniše kupovinu Fijata 500L. Upitan zbog čega je to vozilo i sa subvencijom skuplje u Srbiji nego u Češkoj, gde košta 10.500 evra, Ljubić je odgovorio da cena vozila zavisi od opreme, i da Fijat 500 L koji se prodaje u Beogradu ima kompletnu opremu. Osim toga, dodao je, u Češkoj ima nekoliko proizvođača automobila, i postoji velika konkurencija.

Na konstataciju da bi država kao vlasnik jedne trećine kompanije mogla da utiče na cenu, on je naglasio da Vlada Srbije jeste suvlasnik ali da ne upravlja Fijatom, i da je interes vlade da Fijat posluje pozitivno. Na kritke uvoznika zbog subvencionisanja Fijata 500L, Ljubić kaže da je strategija vlade otvaranje novih radnih mesta i upošljavanje što više ljudi, i da ni jedan lobi, pa ni uvozniči, ne može vladu pokolebati u tome.

"Da su matične kuće uvoznika odlučile da subvencionišu kamatne stope, ili da su doneli odluku da otvore nova radna mesta, mi bismo ih podržali u tome", naglasio je Ljubić.

On je dodao i da će razmotriti predlog uvoznika da se omogući zamena staro za novo, odnosno da se plaća porez samo na razliku polovnog i novog automobila.

Tagovi: Fijat Srbija, fijat 500L, cene, autoindustrija, uvoznici

Share