Još jedan korak u realizaciji plovnog kanala

Ministar rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević potpisće u ponedeljak sa kineskim razvojinim fondom ugovor o nastavku realizacije projekta o izgradnji plovnog kanala Morava-Vardar -Dunav.

Tanjug, N. Jovanović ilustracija

VRANJE -  Ministar rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević potpisće u ponedeljak sa kineskim razvojinim fondom ugovor o nastavku realizacije projekta o izgradnji plovnog kanala Morava-Vardar -Dunav. 

Podsetivši da je već potpisan protokol o izradi studije izvodljivstI, koju Kinezi rade besplatno, Bačević je danas u Vranju precizirao da će u ponedeljak biti potpisan ugovor o razmeni raspoložive dokumentacije.

"Sva dokumentacija s kojom im raspoložemo, a tiče se plovnog hidro sistema Dunav- Morava-Vardar-Solun, biće im stavljena na raspolaganje u ponedeljak, i biće formiran tim koji će raditi na tom projektu", rekao je Bačević.

Izrada prostornog plana posebne namene već u toku, i to radi Ministarstvo rudarstva, dodao je on. Ovo je veliki projekat koji predstavlja veliku razvojnu šansu za Srbiju, pa i za Vranje koje ima posebnu poziciju kao najveći gravitacioni centar u južnoj Srbiji.

"U perspektivi, ukoliko se taj projekat bude realizovao, a to će nam pokazati studija izvodljivosti koju ćemo izraditi s kineskim partnerima, lepa je budućnost pred nama", poručio je ministar.     

Bačević je naglasio da Srbija nije u stanju da takav projekat isfinansira, i ukazao je da postoje države prijateljski raspoložene prema Srbiji koje žele da investiraju u velike projekte, jer i same imaju ekonomski interes. A Srbija je u obavezi da im stvori uslove za investiraje i da garantuje sigurnost njihovih investicija   

Južni kraj Južnog toka, za koji se upravo rado propratna planerska dokumentacija, i koji će proći kroz Vranej, takođe predstavlja dobru perspektivu za ovaj grad, dodao je Bačević.

Tagovi: Bačević, Moravski kanal, realizacija

Share