Uvoznici protestuju zbog subvencija Fijatu za kupovinu 500L

Srpska asocijacija uvoznika vozila danas je na Sajmu automobila oštro protestovala zbog odluke da se Fijatu dodeli jednostrana subvencija za model 500L, u visini od 3.000 evra.

Tanjug, R. Prelić

BEOGRAD - Srpska asocijacija uvoznika vozila danas je na Sajmu automobila oštro protestovala zbog odluke da se Fijatu dodeli jednostrana subvencija za model 500L, u visini od 3.000 evra.

"Mi smatramo da to nije fer tržišna utakmica. Fijat nam ne predstavlja trn u oku, ali samo tražimo iste uslove", rekao je Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova, na vanrednoj konfereniji za štampu

On je dodao da će uvoznici vozila nastaviti svoje učešće na Sajmu automobila, koji je danas otvoren, a da će u ponedeljak asocijacija održati novu sednicu Upravnog odbora, na kojoj će odlučiti o narednim koracima.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i generalni direktor Fijat automobila Srbija (FAS) Antonio Ćezare Ferara potpisali su danas protokol koji će građanima Srbije omogućiti kupovinu automobila Fijat 500L po povoljnijoj ceni - od 10.900 evra. Dinkić je posle potpisivanja protokola istakao da će iz budžeta biti odobreno 3.000 evra popusta po vozilu, a građani će imati mogućnost da automobil uzmu na kredit na rok od pet godina, sa godišnjom kamatom od tri odsto.

Isti tretman za sve koji investiraju i zapošljavaju radnike

Svakog proizvođača automobila koji investira u Srbiji, izgradi fabriku i zaposli građane vlada i Ministarstvo finansija i privrede podržaće na isti način i pod istim uslovima kao što je podržala dolazak Fijatove investicije, saopštilo je danas to ministarstvo.

"Pozivamo uvoznike automobila da, umesto što protestuju, lobiraju i pozovu proizvođače automobila koje zastupaju da investiraju u Srbiji i otvore nova radna mesta za naše građane, a država će im u tome pomoći", navedeno je u saopštenju.

Protokolom između vlade i Fijata, predviđeno je zapošljavanje još 1.400 radnika u kompaniji Fijat automobili Srbija, kao i nova investicija od najmanje 10 miliona evra, a zauzvrat je omogućena olakšica za kupovinu fijata 500L "nacionale" za građane Srbije, za ograničeni kontigent od oko 5.000 vozila.

"Podvlačimo još jednom da će svaki investitor iz automobilske industrije, koji bude došao u Srbiju, investirao i zaposlio naše građane imati isti tretman kao Fijat, jer je jedan od ciljeva Vlade Srbije i Ministarstva finansija i privrede razvoj automobilske industrije u Srbiji", dodaje se u saopštenju.

Tagovi: Fijat Srbija, Fijat 500L, uvoznici, protest, automobili

Share