Sprečiti uvoz svinjskog mesa neupotrebljivog u EU

Asocijacija poljoprivrednika zatražila je danas hitnu izmenu pravilnika o svinjskom mesu da bi se sprečio uvoz jeftine zamrznute svinjetine iz Evropske unije, čuvane duže od šest meseci, a koja je po evropskim standardima - neupotrebljiva.

sxc.hu, morderska,ilustracija

NOVI SAD - Asocijacija poljoprivrednika zatražila je danas hitnu izmenu pravilnika o svinjskom mesu da bi se sprečio uvoz jeftine zamrznute svinjetine iz Evropske unije, čuvane duže od šest meseci, a koja je po evropskim standardima - neupotrebljiva.

Po važećem Pravilniku o kvalitetu zaklanih svinja i kategorizaciji svinjskog mesa, polutke i osnovni delovi polutke, koji su bili prethodno zamrznuti, mogu se stavljati u promet na malo, samo ako nisu bili zamrznuti duže od 12 meseci i ako u toku skladištenja nisu promenili organoleptička svojstva. Asocijacija poljoprivrednika u svom saopštenju podseća da se u Srbiju iz EU po niskim cenama uvozi i dalje koristi za prodaju ili proizvodnju prerađevina, zamrznuto svinjsko meso koje je u zemljama EU važi kao neupotrebljivo, jer je u zamrznutom stanju čuvano pola godine.

Uvoz svinjetine iz zemalja EU je protekle godine porastao četiri puta u odnosu na 2011. godinu i, uz nelegalan šverc, direktno je doveo do urušavanja svinjarske proizvodnje i drastičnog pada otkupnih cena svinja u Srbiji, ističe Asocijacija.

Poljoprivrednici smatraju i da je takav uvoz doveo do minimiziranja napora Ministarstva poljoprivrede da subvencijom od 1.000 dinara po grlu utovljene svinje, pomogne očuvanju i razvoju proizvodnje svinja.

           

 

Tagovi: meso, svinjsko meso, uvoz, EU, prehrambeni proizvodi

Share