Alpina nastavila gradnju Koridora 10 kod Dimitrovgrada

Kompanija Alpina nastavila je ovog meseca da gradi autoput od Pirota do Dimitrovgrada, sa obilaznicom do bugarske granice, rečeno je danas Tanjugu u preduzeću Koridori Srbije.

Tanjug, T. Valič

BEOGRAD - Kompanija Alpina nastavila je ovog meseca da gradi autoput od Pirota do Dimitrovgrada, sa obilaznicom do bugarske granice, rečeno je danas Tanjugu u preduzeću Koridori Srbije.

Alpina je nastavila radove na tom delu istočnog kraka Koridora 10 kroz Srbiju i obećala da će radove završiti do kraja 2014. godine.

To građevinsko preduzeće iz Austrije je tako izbeglo eventualno raskidanje ugovora, posle upozorenja Koridora Srbija, koje je usledilo nakon što je Svetska banka najavila mogućnost povlačenja kredita za tu deonicu zbog nepoštovanja predviđenih rokova, to jest kašnjenja za više od godinu i po dana. Alpina je u prvoj polovini februara dostavila plan za nastavak gradnje autoputa od Pirota do Dimitrovgrada sa obilaznicom, prema kojem bi trasa i mostovi na tom delu Koridora 10 trebalo da budu završeni do kraja 2014. godine.

Direktor Koridora Srbije Dimitar Djurović je ranije rekao Tanjugu da je Alpina dostavila Koridorima Srbije novi dinamički plan za dve deonice Koridora 10 na kojima je ta kompanija angažovana kao izvođač radova. Po tom planu, deonica od Pirota do Dimitrovgrada  trebala bi da bude završena do kraja ove godine.

Pojedini objekti na obilaznici oko Dimitrovgrada biće završeni do kraja 2013. godine, dok bi kompletna trasa sa sedam mostova trebalo da bude završena do kraja  2014. Koridori Srbije su najavili da će pooštriti kontrolu svih izvođača radova angažovanih na izgradnji autoputa na koridorima 10 i 11.

Predstavnici Alpine tvrde da su za probijanje rokova krivi protesti građana zbog kojih nije moglo da se radi, kao i veliko klizište za koje se nije znalo kada je sklapan ugovor, i tvrde da će radovi biti nastavljeni početkom građevinske sezone i da nema razloga za raskid ugovora.

Alpina gradi autoput od Pirota (istok) do Dimitrovgrada i obilaznicu oko Dimitrovgrada u dužini oko 23 kilometara, osim tunela Pržojno Padina i Progon, koje na obilaznici gradi grčka firma Terna. Stepen završenosti deonice Pirot - Dimitrovgrad bio je 89 odsto, a obilaznice oko Dimitrovgrada 62 odsto.

Radovi na obilaznici oko Dimitrovgrada dugačkoj 8,6 kilometara su započeti u aprilu 2010. godine, sa rokom od 720 dana.  Gradnja deonice Pirot (istok) - Dimitrovgrad u dužini 14,3 km započeti su u novembru 2010. godine, sa rokom od 540 dana. Pored toga, u Koridorima Srbije kažu da Alpina traži dodatnih 74 miliona evra za gradnju autoputa od Pirota do Dimitrovgrada, a taj posao je dobila za 59,3 miliona evra.

Radovi na deonici Pirot - Dimitrovgrad finansiraju se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, dok radove na obilaznici oko Dimitrovgrada kreditira Svetska banka. Alpina je, inače, ranije tužila Srbiju za raskidanje koncesije za gradnju autoputa Horgoš - Požega, a na arbitraži se utvrđuje i cena novog mosta preko Dunava kod Beške, s obzirom da Alpina traži više novca za obavljene radove.

Tagovi: Alpina, Koridor, Dimitrovgrad, izgradnja

Share