Saradnja Bugarske i Sbije na Danima mlekarstva u Nišu

U Nišu je danas počela manifestacija"Dani mlekarstva" koja će trajati do 21. septembra na kojoj će biti predstavljena dostignuća u toj oblasti, ali i potpisani memorandumi o saradnji domaćih i bugarskih poljoprivrednika.

Tanjug/D. Peternek, ilustracija

NIŠ -  U Nišu je danas počela manifestacija"Dani mlekarstva" koja će trajati do 21. septembra na kojoj će biti predstavljena dostignuća u toj oblasti, ali i potpisani memorandumi o saradnji domaćih i bugarskih poljoprivrednika.

Organizatori manifestacije, Uprava za poljoprivredu Grada Niša, udruženje"Klaster sireva Jug", Fondacija " Stamen Grigorov" i Opština Trn iz Bugarske su u zajedničkom saopštenju naveli da im je želja da posetioce podsete da još mogu da nađu autohtone, prirodne  i visokokvalitetne mlekarske proizvode iz tog kraja, ali i da upozore da postoji niz  problema u ovom sektoru  i da ukažu na moguća rešenja.

Na konferenciji za novinare je za sutra najavljeno potpisivanje memoranduma o saradnji Niša i bugarskih partnera, koji će omogućiti zajedničku realizaciju projekta EKOMILK vrednog 186.000 evra, a koji će finansirati Evropski fondovi Prekograničnog programa IPA Bugarska- Srbija. U realizaciji će učestvovati Fondacija "Stamen Grigorov" iz Bugarske  i Opšstina Trn iz Bugarske  i Grad Niš i "Klaster sireva Jug".

"Ovaj projekat omogućiće da sa bugarskim farmerima ostvarimo još bolju saradnju u razmeni iskustava, uvođenju novih metoda proizvodnje i prerade mleka. Ovo je prvi put da za realizaciju projekata za razvoj stočarstva koristimo novac iz evropskih

fondova", izjavio je predsednik Uprave za poljoprivredu grada Niša Saša Stojiljković.

Memorandum će biti potpisan na dva nivoa-posebno će ga potpisati farmeri iz Bugarske i Srbije, a posebno potpisivanje organizovano je na nivou uprava Opštine Trn, grada Niša i Fondacije "Stamen Grigorov".

Predstavnica bugarske fondacije Julija Grigorova rekla je ovom prilikom da je interes njene fondacije da učestvuje u projektu EKOMILK to što farmeri iz Bugrske i Srbije zajenički lakše mogu da reše probleme koji su, iinače, slični a nisu preterano teški.

"Bugarska računa na novac iz evropskih fondova i za naredne projekte, koji će zahtevati ispunjavanje  i visokih evropskih standarda. Prekogranična saradnja omogućiće bolje garancije za njihovu realizaciju", rekla je Grigorova.

Deset farmera iz Bugarske obići će danas pogon za tvrde sireve Niške mlekare  u Svrljigu.

Za sutra je planirano održavanje konferencije"Perspektive sektora mlekarstva na jugu Srbije". Tom prilikom biće predstavljen okvirni predlog dokumenta za unapređenje stočarstva i mlekarstva u jugoistočnoj Srbiji. Potpredsednica opštine Trn Ginka Todorova rekla je da su u toj opštini spremni infrastrukturni resursi za sprovođenje saradnje  u razvoju mlekarstva.

"Mi smo u junu na danima kiselog mleka u Trnu ugostili nase kolege iz Niša i sada dolazimo u uzvratnu posetu. Kao i naše kolege  u Nišu organizovali smo niz naučnih

skupova iz oblasti mlekarstva", rekla je Todorova.

"Dani mlekarstva" u Nišu trajaće do 21. septembra kada će biti održan Sajam Sireva "Jug" na Trgu Kralja Milana u Nišu. Biće predstavljeno 20 mlekara sa Juga Srbije.

Tagovi: mlekarstvo, mleko, Bugarska, Srbija

Share