Raste cena kupini iz Levča

Otkupna cena kupina iz Levča raste od početka berbe i danas je dostigla je 75 dinara po kilogramu, izjavio je Tanjugu direktor Fonda za razvoj poljoprivrede Skupštine opštine Rekovac Aleksandar Ristić.

sxc.hu/dyana, ilustracija

REKOVAC - Otkupna cena kupina iz Levča raste od početka berbe i danas je dostigla je 75 dinara po kilogramu, izjavio je Tanjugu direktor Fonda za razvoj poljoprivrede Skupštine opštine Rekovac Aleksandar Ristić.

Berba kupina u Levču, na jugu Šumadije, počela je pre pet dana, kada je otkupna cena bila 60 dinara za kilogram, pre dva dana bila je 65, juče 70, a danas 75 dinara, rekao je Ristić.

On je istakao da je rod kupina u tom kraju "solidan", a kvalitet "veoma dobar" i ocenio da bi cena kupini mogla još porasti, jer je berba nedavno počela, a "u planinskom delu oko Kalenića još nije ni počela".

Prošle godine hladnjače su kupinu otkupljivale, prvo po 130, a na kraju po 170 dinara za kilogram, podsetio je Ristić.

Poljoprivrednici Levča pod kupinom imaju oko 350 hektara. U tom izrazito voćarsko-vinogradarskom kraju, imaju problem da nađu berače, pošto tamo mladih gotovo i nema, rekli su poljoprivrednici Tanjugu.

"Pomažemo jedni drugima a vikendom nam u pomoć dolaze deca, rođaci, koji rade u Kragujevcu, Jagodini, Beogradu i beru sa nama", kažu meštani Levča.

 

 

Tagovi: kupina, voće, voćarstvo, berba, otkupna cena, Lavač

Share