Izabran novi direktor Luke Novi Sad, radnici u štrajku

U Luci Novi Sad je umesto dosadašnjeg direktora Milenka Milivojevića, na tu funkciju izabran Aleksandar Milovančev, zbog čega su radnici, nezadovoljni smenom, stupili u štrajk.

Tanjug/J. Pap, ilustracija

NOVI SAD - U Luci Novi Sad je umesto dosadašnjeg direktora Milenka Milivojevića, na tu funkciju izabran Aleksandar Milovančev, zbog čega su  radnici, nezadovoljni smenom, stupili u štrajk.

Milovančeva je za novog direktora juče izabrala Skupština Akcionara Luke Novi Sad, a osim njega u novo rukovodstvo imenovano je i pet izvršnih direkotra, kao i novi Nadzorni odbor.

Zaposleni u Luci su na promene odgovorili štrajkom.  "Svi zaposleni u Luci su u štrajku", rekao je Tanjugu predsednik sindikata tog preduzeća Zvonimir Matković, dodajući da se radnici ne slažu sa smenom direktora.

Matković je rekao da je odluka o stupanju u štrajk doneta zbog nezakonite promene rukovodstva firme i, kako je rekao, pravnog nasilja.

U saopštenju koje je novo rukovodstvo izdalo povodom nastale situacije u Luci Novi Sad, navodi se da je "bivši direktor Milenko Milivojević, uz podršku neovlašćene i nenadležne pokrajinske Vlade Bojana Pajtića, naredio radnicima i zaposlenima Luke Novi Sad da obustave rad, protivno zakonima Republike Srbije".

"Samovoljna obustava rada u Luci nije štrajk nego oni koji odbijaju da rade krše Zakon o štrajku. Obustava rada nije najavljena osnivaču, nadležnom državnom organu i nadležnom organu lokalne samouprave najdocnije deset dana pre početka, dostavljanjem odluke o stupanju u štrajk i izjave o načinu obezbeđivanja minimuma procesa rada, kako to izričito zahteva Zakon o štrajku. U Luci nije obezbeđen minimum rada, što može izazvati drastične štete", navodi se u saopštenju.

Milovančev, koji je šef odborničke grupe SNS-a u novosadskom parlamentu, smenu rukovodstva u tom preduzeću nazvao je "uvođenjem reda i zakona u poslovanje Luke".

"Po odluci suda, pravni akti Luke Novi Sad morali su do 15. jula prošle godine biti usklađeni sa zakonom. Međutim, do juče, dakle više od godinu dana nakon zakonom određnog krajnjeg roka, po tom pitanju ništa nije učinjeno", rekao je Milovančev u izjavi Tanjugu.

On je pojasnio da je Skupština akcionara na jučerašnjoj sednici dopunila Statut preduzeća i pravno uredila sve akte tako da je, kako je kazao, napravljena osnova za pravno valjano poslovanje Luke Novi Sad.

Po Milovančevim rečima, pokrajinska vlada  juče je izdala saopštenje koje je " u najmanju ruku čudno" jer je u njemu, iako je bilo poznato da je sednica Skupština akcionara održana tokom dana, traženo njeno odlaganje nakon što je završena.

Milovančev je rekao i da je pravni zastupnik Republike Srbije, odnosno državnog kapitala u poslednjih pola godine nebrojeno puta tražio sastanke sa rukovodstvom Luke kako bi se krenulo u rešavanje problema, ali da odgovora sa druge strane nije bilo.

On je kazao da nisu tačne informacije koje se, kako je rekao, plasiraju radnicima, da će Luka biti privatizovana, kao i da nije tačno da grad Novi Sad ili neko treći preuzima luku, jer je ona isključivo u vlasništvu Republike.

" Luka Novi Sad je akcionarsko društvo i 99,34 odsto je u vlasništvu Republike Srbije, a 0, 66 odsto je u vlasništvu malih akcionara", rekao je Milovančev, dodajući da novo rukovodstvo ima ideju da od Luke Novi Sad napravi glavni lučki centar u regionu, uvodeći između ostalog i kontejnerski transport.

Predsednik sindikata Matković kaže da se radnici, međutim, plaše da će Luka Novi Sad " proći, kao sve ostale luke u Srbiji, koje su privatizovane".

Na pitanje odakle sindikatu podaci da će Luka biti privatizovana kada novo rukovodstvo trvdi da ga neće biti, Matković je rekao da "mi znamo šta mi znamo, a oni mogu da pričaju šta hoće". On je dodao da su iskustva drugih luka pokazala da se sve ipak završi privatizacijom i "da se priča da neki Francuzi samo čekaju da dođu i privatizuju Luku".

Bivši direktor Luke Milivojević tvrdi da je Luka Novi Sad ubedljivo najuspešnija luka u zemlji.

" Ako već žele da ulože sredstva i povećaju kapacitet i promet luke, neka to onda urade sa nekom drugom  neuspešnom, jer je Luka Novi Sad svakako uspešna i ima značajan promet", rekao je Milivojević u izjavi Tanjugu.

Na pitanje da prokomentariše najavu novog rukovodstva da će značajno proširiti delatnost i kapacitete luke, on je rekao da mu baš nije jasno od kada je jedan lekar postao specijalista za luku, aludirajući na činjenicu da je novi direktor Luke Novi Sad lekar po struci.

"Ja sam u ovoj firmi 37 godina, za direktora sam izabran 1993. godine, dakle pre 20 godina i  još se učim ovom poslu", rekao je Milivojević.

On je dodao da je u trenutku njegovog dolaska na čelu Luke ona bila u " rasulu i ogromnim gubicima, te da je za svega tri godine uspela da izađe iz dugova i krene sa pozitivnim poslovanjem".

Međutim, novo rukovodstvo je iznelo tvrdnje da je poslovanje Luke potpuno netipično jer u njoj nema ni kadrovske ni pravne službe, a ne postoji ni sekretar Akcionarskog društva što je, kako kažu, neverovatno.

"Mi ne možemo da utvrdimo ni tačan broj zaposlenih. Po saznanjima koje imamo, u Luci je zaposleno 116 radnika, ali mi potvrdu za to nemamo. Zatražili smo podatke iz Penzionog fonda jer kadrovske ni, pravne službe nema", rekao je novi direktor Milovančev, dok predsednik sindikata tvrdi da je u Luci zaposleno 89 radnika.

Milivančev je optužio Milivojevića i da je Lukom Novi Sad upravljao na nezakonit način dve i po godine, bez ikakve kontrole i nadzora Upravnog, odnosno Nadzornog odbora, koji nisu ni postojali i da se zajedno sa predsednikom pokrajinske vlade Bojanom Pajtićem poigrava sudbinom radnika zaposlenih u Luci Novi Sad.

"Pajtićeva vlada je uznemirila i pobunila radnike saopštivši, dan uoči održavanja vanredne skupštine akcionara Luke Novi Sad, bezobraznu i bezobzirnu laž da nova uprava Luke Novi Sad namerava da proda Luku, u čemu ima manje istine nego što Pokrajina ima akcija u Luci", naveo je Milovančev u saopštenju.

On kaže da je Vlada Srbije svoje kadrovske predloge usvojila još 20. maja 2013. i uredno ih dostavila Luci Novi Sad.

"Ni direktor Milivojević ni Pajtićeva pokrajinska vlada, ni bilo ko drugi na te predloge nije reagovao. ...Umesto da učestvuju u legalnim procedurama, čekali su trenutak da 'upale vatru' u Luci Novi Sad", zaključuje Milovančev u saopštenju.

Tagovi: Luka Novi Sad, štrajk, radnici

Share