Poslodavci traže fleksibilnije tržište rada

Najveće prepreke u radu poslodavcima u Srbiji predstavljaju pojedine odredbe Zakona o radu vezane za visinu otpremnina i trajanje zapošljavanja na određeno vreme, kao i visina poreza i doprinosa, koji su suštinska prepreka ...

Screenshot video Tanjug

BEOGRAD -Najveće prepreke u radu poslodavcima u Srbiji predstavljaju pojedine odredbe Zakona o radu vezane za visinu otpremnina i trajanje zapošljavanja na određeno vreme, rečeno je danas na proširenoj sednici Odbora Skupštine Srbije za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku.

Ocenjeno je da i visina poreza i doprinosa, takođe, predstavljaju suštinske prepreke daljem zapošljavanju i rastu plata.

Predstavnici Unije poslodavaca smatraju da bi izmenama Zakona o radu trebalo predvideti da se otpremnine za tehnološke viškove isplaćuju samo za radni staž proveden kod poslednjeg poslodavca, a ne za sve godine rada.

Na predstavljanju istraživanja "Stavovi poslodavaca o poslovnom okruženju", koje su sproveli Unija poslodavaca i kosultantska kuća CEFE Srbija, ukazano je i da razlika u visini bruto i neto plata predstavlja glavnu prepeku u novom zapošljavanju i povećavanju zarada.

Generalni sekretar CEFE Srbija, Aleksandar Stevanović, rekao je da, prema istraživanju, oko 80 odsto poslodavaca navodi da će ukoliko se nešto ne učini na toj razlici u visini plata morati da otpuštaju ili neće moći da zapošljavaju nove radnike. Kao problem je naveo i to što se u većoj meri ne zapošljavaju starije osobe.

Dodao je da je istraživanje pokazalo da poslodavci smatraju da postoji veliki broj "skrivenih" nameta koji "koštaju" otvaranja novih radnih mesta, kao i da ne postoji poverenje između privatnog i javnog sektora.

Potpredsednik Unije poslodavaca, Goran Kovačević, naveo je da u sektoru trgovine u Srbiji predstoji ukrupnjavanje i da to otvara pitanje kako obezbediti da na tržištu posluju i veliki i mali i srednji trgovci.

On je ukazao da je maloprodajno tržište široke potrošnje ograničen resurs, vredan više milijardi evra, i da će onaj ko bude kontrolisao taj resurs imati značajan uticaj i na proizvodnju u Srbiji.

Kovačević je ukazao da je u poslednje četiri godine zabeležen pad prometa u trgovini Srbije, i da je taj pad najviši u odnosu na zemlje u okruženju.

U 2008. godini bilo je ukupno 100.233 trgovinske prodavnice, a 2012. godina završena je sa 90.305, što predstavlja pad od 9, 9 odsto, naveo je on.

Predstavnici Unije poslodavaca Srbije ukazali su i da je problematično što radnici nisu motivisani niti adekvatno plaćeni za svoj rad.

Članovi odbora izneli su različita mišljenja o potrebi izmena Zakona o radu – dok jedni smatraju da je potreban zakon koji će omogućiti lakše otpuštanje, ali i lakše zapošljavanje, drugi su ocenili da o tome ne treba ni razmišljati u vreme kada se investitorima daju podsticaji da bi zapošljavali.

Ssef poslaničke grupe URS-a Vladimir Ilić oceni je da bi bez ikakvog odlaganja trebalo doneti najliberalniji mogući zakon o radu, kao i da bi trebalo razmišljati o smanjenju poreskog opterećenja na zarade.

Ilić je istakao i da je struktura zaposlenih u Srbiji katastrofalna, da od 1,7 miliona zaposlenih 700.000 radi u javnom sektoru, 800.000 do 900.000 kod privatnih poslodavaca za platu, i ima oko 200.000 preduzetnika.

Poslanik SDPS-a Vladimir Marinković rekao je da se ne slaže sa tezom da bi izmene Zakona o radu dovele do lakšeg zapošljavanja jer ona nema utemeljenje u praksi, i da o tome ne treba diskutovati.

Poslanik grupe Zajedno za Srbiju Boško Ristić naglasio je da bi država trebalo da stvori jednake uslove poslovanja i za kompanije u privatnom i državnom sektoru, posebno u postupku kontrole uplata, kako se ne bi dešavalo da državna preduzeća budu najveći dužnici.

On je ocenio i da bi država podsticajnom politikom trebalo da obezbedi uslove da investitori nađu interes da premeste svoje poslovanje i u nerazvijene delove Srbije.

Poslanici su naveli i da je siva ekonomija „rak rana“ srpske privrede, ali da bi trebalo obratiti pažnju i na „unutrašnju“ sivu ekonomiju, odnosno činjenicu da pojedini poslodavci isplaćuju deo zarada u gotovom, a delom preko računa.

Video galerija:

Tagovi: poslodavci, tržište rada, Zakon o radu, Unija poslodavaca Srbije

Share