U Jablaničkom okrugu prekinuta žetva zbog velike vlage zrna

Žetva na području Jablaničkog okruga je prekinuta zbog veće vlage u zrnu pšenice.

Tanjug/J. Pap, ilustracija

LESKOVAC - Žetva na području Jablaničkog okruga je prekinuta zbog veće vlage u zrnu pšenice.

Prema proceni stručnjaka Poljoprivredno-savetodavno stručne službe u Leskovcu, trenutna vlaga u zrnu pešenice je oko 18 odsto, a za žetvu je potrebno da ona ne prelazi 14 procenata.

"Kiša koja je pala tokom prošlog vikenda dovela je do povećanja vlage u zrnu žita i zato je žetva na području Jablaničkog okruga prekinuta. Ratari treba da nastave žetvu kada vlaga u zrnu bude 14 ili 15 odsto a prema našoj proceni to će se destit za dva do tri dana" , rekao je Tanjugu inženjer Poljoprivredno-savetodavno stručne službe Novica Milenković .

On je naveo da je do sada na području okruga požnjeveno oko 20 odsto od ukupno 26.000 hekatara pod žitom i da je prosečni prinos oko 3,6 tona po hektaru. Ipak poljoprivredni stručnjaci očekuju da će na kraju žetve prosečan prinos pšenice biti oko četiri tone po hektaru što je 20 odsto više u odnosu na poslednje tri godine.

Za razliku od pšenice, kiša je pogodovala kukuruzu.

"Kiša je izuzetno pogodovala kukuruzu i uskoro će doći do formiranja metlice i oprašivanja. Ako temperatura vazduha tokom oprašivanja ne bude iznad 30 stepeni , imaćemo jako dobru oplodnju kod kukuruza a to nam daje nadu da će i rod biti bogat ", kaže Milenković.

Kukuruzom je na području Jablaničkog okruga zasejano oko 30.000 hektara.

Video galerija:

Tagovi: žetva, pšenica, kukuruz, vlaga, Jablanički okrug, poljoprivreda

Share