Sertifikat o povoljnom okruženju za osam gradova i opština

Kragujevac i Loznica danas su drugi put dobili sertifikate Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) o povoljnom poslovnom okruženju, a te sertifikate dobilo je još šest opština u Srbiji -Kovačica, Kula, Nova Varoš, Odžaci...

Tanjug, D. Peternek

BEOGRAD - Kragujevac i Loznica danas su drugi put dobili sertifikate Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) o povoljnom poslovnom okruženju, a te sertifikate dobilo je još šest opština u Srbiji -Kovačica, Kula, Nova Varoš, Odžaci, Sombor i Vršac.

Oni su u prethodnih godinu dana uspešno prošli proces sertifikacije ispunjvanjem 12 strogih kriterijuma za izgradnju dobrog poslovnog ambijenta i tako se našli među ukupno 27 gradova i opština sa sertifikatom od kako 2007. godine NALED sprovodi taj proces.

Predstavnicima gradova i opština priznanja je u Skupštini Srbije uručila potpredsednica vlade zadužena za  evropske integracije Suzana Grubješić koja je napomenula da je  primena evropskog zakonodavstva, kao jedan od najsloženijih zadataka  Srbije na putu ka EU, u rukama lokalnih samouprava koje moraju da imaju kapacitet da ga primene.

Oko 60 odsto obavezujućeg evropskog zakonodavstva sprovodi se na nivou lokalnih samouprava, precizirala je ona, ističući da u svakoj od opština i gradova u Srbiji treba da se napravi povoljan poslovni ambijent, da se ukidaju korupcija i suvišna birokratija.

Pored 27 lokalnim samouprava sa sertifikatom o povoljnom poslovnom okruženju, osam gradova i opština je u postupku resertifikacije, a još 18 nastoji da ispuni neophodne uslove.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine i telekomunikacija Dragovan Milićević naveo je da je jedan od glavnih ograničavajućih faktora za uspostavljanje povoljnog poslovnog okruženja u zemlji neefikasna državna administracija.

Naglasivši da radi privlačenja investitora država mora da stvori povoljan makroekonomski ambijent, on je naveo da je potrebno rešiti problem visokog budžetskog deficita i inflacije, reformisati privredno zakonodavstvo, uravnotežiti regionalni razvoj. Potrebno je, takođe, razvijati slobodne industrijske zone i doneti transparentne poreske propise, rekao je Milićević.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladan Atanasijević naveo je da sertifikat za opštine znači konkurentsku prednost nad drugim lokalnim samoupravama i bolju poziciju na investicionoj mapi. Građani od opština sa sertifikatom  mogu da očekuju bolje usluge, privlačenje  poslodavaca koji će otvoriti sigurna i dobro plaćena radna mesta, veći izbor pri zapošljavanju, bolju socijalnu zaštitu i rast životog standarda, dodao je on.

Generalni direktor kompanije Imlek Slobodan Petrović pozvao je predstavnike gradova i opština da se pored izgradnje industrijskih zona okrenu poljoprivredi kao radno intenzivnoj privrednoj grani, koja može da zaposli i radnike i iskoristi zemljište.

Prema njegovim rečima, za Imlek je interesantna saradnja sa malim farmama, pre svega na proizvodnji organskog mleka, koje dobijaju konsultantsku pomoć i junice koje mogu da otplaćuju na 40 rata kroz isporučeno mleko.

Do novog sertifikata Kragujevac je stigao ocenom 87,9 od mogućih 100, dok je Loznica dobila ocenu 84,8. Kada je reč o lokalnim samoupravama koje su prvi put dobile priznanje NALED-a, najuspešnija je bila Nova Varoš sa ocenom 92,1.

            

Galerija fotografija:

Video galerija:

Tagovi: NALED, Sertifikat o povoljnom okruženju, lokalna samouprava

Share