Belgijski KBC prodao udeo u slovenačkoj NLB

Belgijska banka KBC prodala je Sloveniji svoj udeo od 22 odsto u najvećoj slovenačkoj banci NLB, čime se zvanično povukla iz te banke.

sxc.hu, ilustracija

LJUBLJANA - Belgijska banka KBC prodala je Sloveniji svoj udeo od 22 odsto u najvećoj slovenačkoj banci NLB, čime se zvanično povukla iz te banke.

Država je tako, po ceni od jednog evra za akciju, postala vlasnik još 22 odsto akcija NLB, ukupne vrednosti 2,76 miliona evra, ojačavši svoju poziciju u banci koja je poslednjih godina beležila velike gubitke zbog nenaplativih kredita i kojoj će ove godine biti potrebna nova dokapitalizacija, prenela je slovenačka agencija STA.

Sporazum o prodaji akcija najavljen je krajem prošle godine, ali je bilo neophodno da ga odobri Kancelarija za zaštitu konkurentnosti. Prodajom svog udela u NLB, KBC je ispunio jedno od obećanja datih Evropskoj komisiji u vezi sa planom restrukture. Prodaja je rezultovala gubitkom od 100 miliona evra, koji je belgijska grupacija već uračunala u rezultate poslednjeg prošlogodišnjeg kvartala. Banka uticaj prodaje na svoj kapital opisuje kao zanemarljiv.

KBC je 2002. kupio 34 odsto akcija NLB za 435 miliona evra. Odnosi između belgijskog i slovenačkog kreditora pogoršani su 2006, kada tadašnja vlada premijera Janeza Janše nije dozvolila da KBC postane većinski vlasnik NLB. Nakon toga, belgijska banka odbijala je da igra stratešku ulogu u NLB.

Tagovi: banke, NLB banka, Slovenija

Share