Rusi zainteresovani za srpsko voće, povrće, vino...

Političko-privredna delegacija Ruske Federacije, koja se danas sastala sa ministrom trgovine i telekomunikacija Rasimom Ljajićem, izrazila je spremnost da u što skorijem periodu sklopi poslovne aranžmane sa proizvođačima iz Srbije ...

R. Prelić, arhiva

BEOGRAD - Političko-privredna delegacija Ruske Federacije, koja se danas sastala sa ministrom trgovine i telekomunikacija Rasimom Ljajićem, izrazila je spremnost da u što skorijem periodu sklopi poslovne aranžmane sa proizvođačima iz Srbije, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ljajić se sastao sa zamenikom ministra poljoprivrede Pavelom Semenovim i direktorom Departmana trgovine i usluga grada Moskve Aleksejem Nemerjukom, sa kojima je razgovarao o konkretnim planovima za povećanje plasmana poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Srbije na rusko tržište.

Cclanovi ruske delegacije, predstavnici velikih trgovinskih lanaca i distributivnih centara, izrazili su tokom sastanka veliku zainteresovanost za uvoz prehrambenih proizvoda iz Srbije, pre svega voća, povrća, vina, mesnih i mlečnih prerađevina.

Na sastanku je dogovoreno da u junu u Moskvu otputuje delegacija sastavljena od velikih proizvođača prehrambenih proizvoda iz Srbije, koja će s predstavnicima najznačajnijih ruskih trgovinskih lanaca dogovoriti konkretne izvozne poslove.

Ruski privrednici su pokazali spremnost da pomognu srpskim partnerima i oko otvaranja velikog logističko - distributivnog centra u Moskvi.

To bi, uz intenziviranje poslovnih kontakata, moglo doprineti da obim razmene poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Srbije i Ruske Federacije u što skorije vreme bude udvostručen i dostigne nivo od 500 miliona dolara godišnje.

Ruske kompanije zainteresovane za srpski agrar

Predstavnici ruskih kompanija iskazali su na današnjem sastanku sa ministrom poljoprivrede Goranom Kneževićem interes za poslovanje sa srpskim preduzećima iz oblasti proizvodnje voća, povrća i vina, saopšteno je danas iz Ministarstva poljoprivrede.

Srpski ministar poljoprivrede sastao se danas u Beogradu sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede Ruske Federacije, Grada Moskve i predstavnicima ruskih kompanija iz oblasti agrobiznisa. Knežević je tom prilikom naglasio da se potpisanim Memorandumom o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede Srbije i Ministarstva poljoprivrede Ruske Federacije o saradnji u oblasti agroindustrijskog kompleksa, stvorio pravni okvir na osnovu kojeg će se umnogome olakšati i razviti buduća saradnja dve zemlje u oblasti agrara.

Predstavnici državne delegacije Ruske Federacije na čelu sa zamenikom ministra poljoprivrede Pavelom Vladimirovičem Semenovim  izrazili su zadovoljstvo rezultatima dosadašnje saradnje sa Ministarstvom poljoprivrede Srbije.

Na sastanku je istaknut značaj robne razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda između dve zemlje, razmatrane su mogućnosti investiranja ruskih kompanija u srpsku poljoprivredu i prehrambenu industriju, i govorilo se o razmeni znanja i iskustava u agroindustrijskom kompleksu.

            

 

Tagovi: Srbija, Rusija, Ljajić

Share