Loši krediti u BiH dostigli nivo od 13,2 odsto

Prema preliminarnim podacima za bankarski sektor u Bosni i Hercegovini ukupni nekvalitetni krediti iznose 1,4 milijarde KM (712,6 miliona evra), sa ucešćem u ...

sxc.hu, ilustracija

SARAJEVO - Prema preliminarnim podacima za bankarski sektor u Bosni i Hercegovini ukupni nekvalitetni krediti iznose 1,4 milijarde KM (712,6 miliona evra), sa ucešćem u odnosu na ukupne kredite od 13,2 odsto, zaključno sa 2012. godinom.

Kako je saopštila Agencija za bankarstvo BiH, indikatori kvaliteta kredita banaka blago su pogoršani u odnosu na kraj prethodne godine, posebno ucešće nekvalitetnih kredita, koje je povećano za 1,3 odsto u odnosu na kraj 2011, kao rezultat rasta ukupnih nekvalitetnih kredita za 12,4 odsto ili 155 miliona KM, prenosi portal Indikator.ba.

Krajem prošle godine ucešće nekvalitetnih kredita odobrenih pravnim licima u odnosu na ukupne kredite ove korisničke grupe (5,14 milijardi KM ili 48,2 odsto od ukupnih kredita) iznosi 15,6 posto, a učešće nekvalitetnih kredita stanovništva u odnosu na ukupne kredite stanovništvu( 5,08 milijardi KM ili 47,6 procenata od ukupnih kredita) iznosi 10,5 odsto.

Iz Agencije kažu da, iako je nezahvalno prognozirati, u narednom periodu se očekuje da nastavak povećanja udela nekvalitetnih kredita, mada bi taj rast trebalo da bude nešto sporiji nego u prethodne tri godine.

Tagovi: Bih, krediti

Share