Ješić protiv prodaje državnog poljoprivrednog zemljišta

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je danas da više veruje u male firme, nego u "Al Dahru", PIK Bečej ili PKB i dodao da će, ukoliko država bude otuđila državno poljoprivredno zemljište, doći do ukrupnjavanja...

Foto Tanjug/Z. Žestić

NOVI SAD - Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić  izjavio je danas da više veruje u male firme, nego u "Al Dahru", PIK Bečej ili PKB i dodao da će, ukoliko država bude otuđila državno poljoprivredno zemljište, doći do ukrupnjavanja poseda od strane pojedinaca.

Ješić je rekao da će učiniti sve da država ne otuđi državno poljoprivredno zemljište, jer je ono najveći razvojni resurs Srbije, koji može omogućiti mladima da u svojim sredinama dobiju posao.

"Upravo iz tog razloga najnoviji konkurs Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu namenjen je malim preduzećima i to po principu bespovratnih sredstava u visini od 60 odsto od iznosa projekta", rekao je Ješić na skupu "Mogućnosti finansiranja projekata u agribiznis sektoru" koji su u okviru 80. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu organizovali VIP Fond i Kredi agrikol banka Srbije.

On je naglasio da je "slabljenjem prerađivačke industrije u Vojvodini izgubljen deo primarne proizvodnje u nekim sredinama".

Ješić je istakao da je cilj Vlade Vojvodine da, u saradnii sa lokalnim samoupravama obezbedi lokacije i preko Fonda za promociju investicija Vojvodine privuče investitore.

Direktor VIP Fonda Aleksandar Stojkov je kazao da su međunarodne finansijske institucije ispratile veliki broj transakcija u oblasti poljoprivrede.

"Evropska banka za obnovu i razvoj do sada je uložila 300 miliona evra u poljoprivredu Srbije, a međunarodne finansijske korporacije uložile su dodatnih 200 miliona evra ", kazao je Stojkov, dodajući da je jedan deo tog novca u Srbiju ušao kroz komercijalne banke koje posluju na ovim prostorima.

Stojkov je naglasio da u poljoprivrednom sektoru radi oko 12.000 ljudi i da su planirani projekti u iznosu od blizu 30 miliona evra, dodavši da se nada da će doći do realizacije tih projekata.

Tagovi: Ješić, zemljište, prodaja

Share