Kostić izneo ideju regionalne kompanije AMANP

Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić smatra da je neophodno udruživanje kompanija u regionu, i najavio je da je lično zainteresovan za ulaganja u neke od hotela na Hrvatskom primorju kada počne privatizacija.

Tanjug/N. Milošević, arhiva

ZAGREB - Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić smatra da je neophodno udruživanje kompanija u regionu, i najavio je da je lično zainteresovan za ulaganja u neke od hotela na Hrvatskom primorju kada počne privatizacija.

Govoreći na 80. poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, Kostić je  govorio o toj jednoj, udruženoj kompaniji koja bise zvala AMANP, i koju bi činile kompanije Agrokora, MG grupe, Atlantica, Nektara i Podravke. Zajednička kompanija bi imala jednu upravu i ne bi bila samo “zbir jednostavnih brojeva”, nego multiplikator, objasnio je on. Imala bi prihode od oko sedam milijardi evra, i za nju bi, tvrdi on, vladao neviđen interes.

"Ako se na vreme ne opametimo, bićemo samo gledaoci na velikoj evropskoj utakmici", poručio je Kostić, a preneo je zagrebački “Večernji list”.

Kostić je izjavio da “kao zapeta puška” čeka da se ukaže prilika za privatizaciju hotela u Hrvatskoj, a isti slučaj je, dodao je, i sa hrvatskim šećeranama.

Bizismen koji sa svojim šećeranama kontroliše 70 odsto srpskog tržista i najveći je izvoznik šećera u Evropi, već nekoliko puta je najavljivao ulazak na hrvatsko tržište i ulaganja od oko 100 miliona evra. No, kako mu je, našalio se, Agrokor uzeo sve pozicije, a sve ispod pedesetak miliona evra mu je premalo za ulaganja, proteklih godina je širio biznis u Ukrajini koja ima više od 42 miliona  hektara poljoprivrednog zemljišta, Rusiji i Bjelorusiji.

Kupovina hotela u Hrvatskoj mu je, ipak, budu li cene povoljne, primarni cilj. Nije želeo da otkrije koji ga deo Jadrana zanima i koji hoteli.

"Hrvatska će u turizmu biti ono što je Srbija u poljoprivredi”, poručio je Kostić odgovarajući kratko na pitanje o scenariju u regionu nakon ulaska Hrvatske u EU i izlaska iz članštva u CEFTA, 1. jula.

Kostić, a i drugi učesnici foruma ''Hrana - što nas spaja to nas i povezuje“, koji je održan u okviru novosadskog sajma poljoprivrede, poput većinskog vlasnika Atlantik grupe Emila Tedesćija, čelnika uprave Podravke Zvonimira Mršića, i članice uprave Agrokora Ljerke Puljić, složili su se da kapital ne bira zastave nego priliku. 

Tagovi: Miodrag Kostić, MK Grupa, AMANP, preduzetništvo

Share