Italijani i Finci planiraju ulaganja u poljoprivredu Srbije

Predstavnici italijanskih prozvođača opreme za navodnjavanje planiraju da prošire proizvodnju na području Srbije, rečeno je danas na Novosadskom sajmu poljoprivrede.

Tanjug/J. Pap, ilustracija

BEOGRAD - Predstavnici italijanskih prozvođača opreme za navodnjavanje planiraju da prošire proizvodnju na području Srbije, rečeno je danas na Novosadskom sajmu poljoprivrede.

Italijanski proizvođači opreme su nameru o proširenju proizvodnje izneli u razgovoru sa direktorom Republičke direkcije za vode Miodragom Pješčićem na štandu Ministarstva poljoprivrede u Master hali.

Direktor Pješćić i predstavnici Direkcije za vode održali su sastanak i sa predstavnicima Ambasade Finske i finskih preduzeća, zainteresovanih da svoje buduće nastupe i investicione planove u oblasti voda usmere i ka Srbiji, navodi se u saopštenju ministarstva.

Na novosadskom sajmu su se sastali i direktor Uprave za zemljište Ministarstva poljoprivrede Zoran Knežević i predstavnici Nemačke organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) gde su razgovarali o primeni projekta "Ruralni razvoj - efikasno upravljanje poljoprivrednim zemljištem". Ministarstvo poljoprivrede, Delegacija EU u Srbiji i GIZ započeli su taj projekat u februaru ove godine sa ciljem da se pomogne državi i lokalnim samoupravama u Srbiji u efikasnijem upravljanju poljoprivrednim zemljištem.

Jedan od važnijih rezultata projekta biće izrada Geografskog informacionog sistema koji treba da omogući bolju kontrolu korišćenja i efikasno upravljanje poljoprivrednim zemljištem.

Kroz ovaj EU projekat pripremaju se pravilnici koji treba da regulišu postupak korišćenje napuštenog poljoprivrednog zemljišta i davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. 

Tagovi: investicije, poljoprivreda, Italija, Finska

Share