Gašić: Kruševac više nikom ne duguje

Gradska vlast u Kruševcu izmirila je više od 50 odsto zatečenih dugovanja, koja su prošle godine iznosila 627 miliona dinara izjavio je danas gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić.

Screenshot video Tanjug

KRUŠEVAC - Gradska vlast u Kruševcu izmirila je više od 50 odsto zatečenih dugovanja, koja su prošle godine iznosila 627 miliona dinara izjavio je danas gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić.

U ovom trenutku, Kruševac je jedini grad u Srbiji, koji ne duguje ni dinara za električnu energiju, osim faktura koje su sad došle na naplatu, ne duguje za gas, kao ni izvođačima radova, izmirili smo sve obaveze koje smo imali u prethodnom periodu, prevoz i osiguranja, rekao je danas Gašić novinarima, koji su prisustvovali redovnom kolegijumu sa direktorima javnih preduzeća.

On je objasnio da su ti rezultati ostvareni jer je lokalna samouprava u proteklih godinu dana poslovala domaćinski i da nije bilo tendera na koji su se javljali jedan ili dva izvođača radova, istakavši da se sada na devet tendera Direkcije za urbanizam javilo preko 60 potencijalnih izvođača. Tenderi su transparentni i objavljuju se u novinama, na sajtu grada, pa je tako došlo do tržisne utakmice, koja je dovela do toga da su i ponuđene cene manje, objasnio je gradonačelnik.

On je kao jedan od problema naveo Gradsku toplanu, koja je prošle godine imala dugovanja od 7,5 miliona evra. To preduzeće, iako u teškoj situaciji, uspelo je da vrati 270 miliona dinara kredita, ali je prošle nedelje usledila blokada računa od strane dobavljača Morava Ineks iz Niša.

Kruševačka toplana ovom dobavljaču za ugalj , za sezonu 2011/12. godine duguje 72 miliona dinara i zbog tog duga, puštena je menica prošle srede, rekao je na kolegijumu direktor Toplane Dragan Azdejković. On je dodao da ova blokada predstavlja opasnost za nastavak remonta i nabavku novih količina uglja, međutim, kako je naveo gradonačelnik Gašić, lokalna samouprava će pomoći tom javnom preduzeću da izađe iz problema, ali je posebno napomenuo da će se nastaviti sa ispitivanjem tendera, kako su ti dobavljači snabdevali ugljem Toplanu.

„Mi ćemo danas pomoći Toplani da izađe iz blokade, tako što ćemo im isplatiti obaveze koje imamo prema njima, a ne subvencijama iz gradske uprave, kako je to rađeno u prethodnom periodu“, objasnio je Gašić.

On je na kritike da Kruševac ima direktora Aerodroma i Aerodrom, ali ne i avione, kazao da je to javno preduzeće oformljeno pre 20 godina i da on nema prava da posle dve decenije investicija iz gradske kase ugasi to preduzeće.

Govoreći o radu Poslovnog centra, gradonačelnik je istakao da je direktor tog preduzeha zatekao desetak sudskih presuda o vraćanju zaposlenih na posao, iznoseći podatak da su javna preduzeća u Kruševcu, platila preko 50 miliona dinara sudskih taksi.

Video galerija:

Tagovi: Kruševac, dugovanja, Bratislav Gašić

Share