Dačić: Na jesen će se videti da li će biti razgovora sa MMF

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će se tek na jesen videti da li će biti razgovora sa Međunarodnim monetarnim fondom i o novom aranžmanu, istakavši da je Misija MMF-a koja se sada nalazi u Srbiju ...

Tanjug, F. Krainčanić

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će se tek na jesen videti da li će biti razgovora sa Međunarodnim monetarnim fondom i o novom aranžmanu, istakavši da je Misija MMF-a koja se sada nalazi u Srbiju došla kako bi stekla uvid u ekonomsku situaciju.

"Ovo nije poseta namenjena pregovorima. Ništa se ne očekuje osim da se stekne uvid u ekonomsku situaciju u zemlji i nakon toga preporuče mere koje bi trebalo da realizujemo. Ključni razgovori vodiće se na jesen, za nekoliko meseci", rekao je Dačić novinarima po završetku skupa treće "Rialiti ček" konferencije u hotelu "Hajat".

Dačić je dodao da je za Srbiju važno da sklopi aranžman sa MMF-om, pošto je on značajan za kredibilitet zemlje i makroekonomsku stabilnost, a ne zato što su Srbiji potrebne pare.

"I za MMF je ključno da li ćemo dobiti datum za početak pregovora za članstvo u Evropskoj uniji. Čeka se odluka Saveta EU, a onda će MMF i Vlada Srbije razgovarati o daljim koracima. Danas ne očekujem nikakve dogovore ni zaključke već samo razmenjujemo mišljenje", rekao je Dačić i još jednom podvukao da će na jesen biti poznato da li će se voditi razgovori o novom aranžmanu.

Na pitanje da li će država morati da napravi uštede, premijer je naglasio da je to potrebno, ali da štednja neće ići na uštrb potrošnje građana, njihovih plata i penzija, kao i da konačan plan nije napravljen.

Tema treće "Rialiti ček" konferencije bila su pitanja ključna za dalji razvoj i unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji.

Vlada neće pasti zbog Srbijagasa

Premijer Dačić je takođe izjavio da se "benigna pitanja" poput rekonstrukcije Srbijagasa politizuju kako bi se pravile svađe i da vlada neće pasti zbog toga, niti zbog "nekih hapšenja".

"Zar vi stvarno mislite da će vlada da padne zbog nekog hapšenja ili rekonstrukcije Srbijagasa. Ja ovde pričam o Evropskoj uniji a vi pitate o benignim pitanjima koja se politizuju da bi se pravile svađe", rekao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara šta će se dešavati sa Srbijagasom povodom situacije u tom javnom preduzeću.

"Nemojte time da me opterećujete", rekao je premijer.

Za sada ne postoje zainteresovani za kupovinu Telekoma

Ivica Dačić je izjavio i da za sada ne postoji zainteresovana firma za kupovinu "Telekoma" i da vlada mora da proceni da li je moguće naći kupca ili strateškog partnera za to javno preduzeće.

"Ne postoje zainteresovane firme da se započne taj proces. Bilo je već pokušaja prodaje 'Telekoma' koji su neuspešno završeni i sada treba napraviti dobar aranžman, sagledati da li je moguće naći kupca ili strateškog partnera čija bi ponuda bila adekvatna", rekao je Dačić novinarima po završetku skupa treće "Rialiti ček" konferencije u hotelu "Hajat".

Za sada se o tome nije razgovaralo  i to će doći na dnevni red za nekoliko meseci, rekao je premijer odgovarajući na pitanje da li se u vladi razgovaralo o privatizaciji javnih preduzeća.

Dačić je i ovoga puta ukazao da su sada prioriteti dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora sa EU, kao i održiva makroekonomska stabilnost.

Prioriteti - datum i makroekonomska stabilnost

Premijer Dačić je istakao da Srbija ima dva prioriteta - dobijanje datuma za početak pregovora za članstvo u Evropskoj uniji i održavanje makroekonomske stabilnosti i da joj je za to, pored političkih saveznika u svetu, neophodno da ima i saveznike među stranim investitorima.

Dačić je novinarima po završetku treće "Rialiti Ček konferencije" rekao da Srbija ne može da ostvari društveni rast i izađe iz ekonomske krize bez stranih investicija, što podrazumeva ravnopravne uslove, kako za strane, tako i za domaće ulagače, kao i pravnu državu i dobru poslovnu klimu.

"Nastavak borbe protiv korupcije jeste jedan od podsticaja za strane investitore i o tome sam ragovarao sa velikim brojem stranih kompanija. Ključno pitanje koje mi postavljaju jeste da li će Srbija dobiti datum za pregovore i to su me pitalI (šef nemačke diplomatije Gvido) Vestervele i (visoka predstavnica EU) Ketrin Ešton, a očekujem i (šef britanske diplomatije Vilijam) Hejg koji u petak dolazi u Beograd", rekao je Dačić.

On je istakao da su i investitori sa drugog kraja sveta zainteresovani da ulažu u Srbiji. Na pitanje na šta se investitori najčešće žale premijer je odgovorio da se žale na više tema među kojima su pravna nesigurnost, donošenje zakona koji se zatim slabo primenjuju, korupcija i dugo trajanje procedura.

Premijer je ukazao da ekonomski parametri nisu najbolji, da su najveći problemi ekonomska i politička nestabilnost, napominjući da će glavni podsticaj i podstrek da se ulaže za Srbiju biti ukoliko postoji pozitivna slika o zemlji.

"Neophodno je da doprinesemo našem kredibilitetu, a posle razgovora koje sam vodio očekujem više investicija, naravno, najviše iz Nemačke, zatim Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata", rekao je Dačić.

Premijer nije želeo da precizira koliko bi u ovoj godini moglo da se očekuje stranih investicija i dodao da "to neće reći ni Međunarodnom monetarnom fondu" sa čijim predstavnicima danas ima sastanak.

            

Tagovi: Dačić, MMF, razgovori

Share