Očekuje se ponuda "Valeanta" za Galeniku

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da bi bilo važno da Galenika dobije ozbljnog strateškog partnera, i da se u narednim nedeljama očekuje ponuda američke kompanije "Valeant" koja

Screenshot video Tanjug

JAGODINA - Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da bi bilo važno da Galenika dobije ozbljnog strateškog partnera, i da se u narednim nedeljama očekuje ponuda američke kompanije "Valeant" koja je jedina otkupila dokumentaciju.

Dinkić je u izjavi novinarima u Jagodini rekao da će u zavisnosti od toga kakva bude ponuda biti doneta i odluka o privatizaciji Galenike.

"Nadam se da će ponuda biti dobra, jer to bi bio izlaz za Galeniku koja je bitno smanjila obim prometa u poslednjih nekoliko godina, a njene mogućnosti su daleko veće", rekao je Dinkić.

On je rekao da je "Valeant" jedna od najvećih multinacionalnih kompanija u oblasti farmacije i demantovao je da ta kompanija ima veze sa Milanom Panićem.

Dinkić je naveo da je pre 10 godina "Valeant" otkupio ICN, bivšu Panićevu  kompaniju, ali i mnoge druge kompanije.

Krajem prošle godine Vlada Srbije odlučila je da pokrene postupak nalaženja strateškog partnera za farmaceustku kuću Galenika, a Ministarstvo finansija i privrede zaduženo je da u saradnji sa poslovodstvom Galenike preduzme sve potrebne aktivnosti u cilju pronalaženja strateškog partnera.

Međunarodni tender za prodaju te kompanije zbog visokih gubitaka od 170 miliona evra, raspisan je polovinom januara ove godine.

Vlada će razmotriti preporuke MMF-a

Ministar Dinkić izjavio je takođe da je misija MMF-a završila posetu Srbiji i da će se Vlada sastati kako bi razmotrila njihove preporuke, a tokom leta će odlučiti šta će dalje da učini u vezi s tim.

"Sve dobre preporuke ćemo sigurno uvažiti, jer nam je u interesu da poboljšamo privredni ambijent, smanjimo neproduktivna trošenja i podstičemo investicije kao što je ova u Jagodini, kako bi rastao izvoz i ljudi se zapošljavali", rekao je Dinkić novinarima u Jagodini.

On je tamo sa rukovodstvom italijanske kompanije Vibak potpisao ugovor o dodeli sredstava za direktne investicije toj kompaniji, koja će u tom gradu izgraditi fabriku.

Povodom najavljenih mera štednje, Dinkić je istakao da sve što je neproduktivno mora da se ukine, a da od ono što je vitalno ne može da se odustaje. Izgradnja puteva i infrastrukture, podsticanje zapošljavanja i izvoza, standard penzionera i zaposlenih - to su stvari gde nema prostora da se štedi, rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečicma, potrebno je da se štedi na administraciji i birokratiji, kao i da se pokuša što više povećati BDP zemlje, jer bez pokretanja proizvodnje štednja nema smisla.

"Sama štednja, koja se odvija u uslovima stagnacije ili, ne daj boze pada BDP, samo dodatno produbljuje probleme. Moramo naći balans štednje i razvoja, jer bez razvoja, štednja nema smisla", naveo je ministar Dinkić.

 

 

Tagovi: Dinkić, Valeant, Galenika, prodaja

Share