Rajfajzen banka: Vesti sa tržišta

Švajcarski franak je oslabio prema većini rivalskih valuta u ponedeljak nastavljajući tako jednonedeljnu seriju gubitaka, dok su australijski i kanadski dolar ojačali.

Ilustracija

BEOGRAD - Švajcarski franak je oslabio prema većini rivalskih valuta u ponedeljak nastavljajući tako jednonedeljnu seriju gubitaka, dok su australijski i kanadski dolar ojačali.

Slabljenje franka je bilo najizraženije prema valutama vezanim za robnu trgovinu, kao što je australijski dolar, prema kojem je švajcarska valuta pala za 0,3 procenta.

Dolar je u ponedeljak bio u povlačenju nakon prošlonedeljnog rasta od 0,5 procenata, posle vesti objavljenje u subotu da su SAD i Kina blizu finalizacije pojedinih delova trgovinskog sporazuma.

Dolarski indeks je skliznuo naniže za 0,1 procenat, na 97,76 poena.

Evro je generalno ojačao, u odnosu na dolar za 0,1 procenat, a prema jenu za 0,2 procenta, dok je funta ostala na nepromenjenom nivou nakon objave predsednika Evropskog saveta Donalda Taska da su se lideri Evropske unije dogovorili da prihvate zahtev Velike Britanije da se Bregzit odloži do 31. januara 2020. godine.

Domaće međubankarsko devizno tržište otvorilo se u ponedeljak na nivou od 117,35/65. Tokom prepodnevnog dela trgovanja nije bilo promena.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 19,6 miliona evra po prosečnom kursu od 117,5182. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan. Tržište se zatvorilo na nivou od 117,35/65.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 3.850 miliona dinara na nivou od 1,27 do 1,28.

Tagovi: Rajfajzen, Vesti sa tržišta

Share