Šta nam donosi članstvo u međunarodnim finansijskim institucijama

Srbija je ovih dana dobila sertifikat kojim se potvrđuje da je zvanično postala neregionalni član Azijske infrastrukturne investicione banke (AIIB), što će joj omogućiti pristup povoljnim kreditnim sredstvima i posebnim fondovima banke za realizaciju prioritetnih projekata, a u skladu sa opredeljenjem Vlade da pokrene novi investicioni ciklus u narednom periodu, kažu predstavnici nadležnih institucija.

Foto AIIB

BEOGRAD - Srbija je ovih dana dobila sertifikat kojim se potvrđuje da je zvanično postala neregionalni član Azijske infrastrukturne investicione banke (AIIB), što će joj omogućiti pristup povoljnim kreditnim sredstvima i posebnim fondovima banke za realizaciju prioritetnih projekata, a u skladu sa opredeljenjem Vlade da pokrene novi investicioni ciklus u narednom periodu, kažu predstavnici nadležnih institucija.

AIIB je počela sa radom u januaru 2016. godine i kao relativno nova multilateralna razvojna banka, sa kapitalom od 100 milijardi američkih dolara prvobitno je osnovana da bude regionalna finansijska institucija, ali joj je pristupio i veliki broj članica izvan azijsko-pacifičkog regiona. Među njima su Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija, Holandija, Španija i druge, tako da Banka ima međunarodni karakter i trenutno broji 100 država članica.

 

 

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

Tagovi: Srbija, banke, članstvo

Share