Rajfajzen banka: Vesti sa tržišta

Valute vezane za cenu nafte porasle su u ponedeljak nakon napada na postrojenja za rafinisanje nafte u Saudijskoj Arabiji koji su poremetili globalne isporuke ove sirovine, pri čemu su japanski jen i švajcarski franak znatno ojačali jer su nervozni investitori tražili aktive koje smatraju sigurnim utočištem.

Ilustracija

BEOGRAD - Valute vezane za cenu nafte porasle su u ponedeljak nakon napada na postrojenja za rafinisanje nafte u Saudijskoj Arabiji koji su poremetili globalne isporuke ove sirovine, pri čemu su japanski jen i švajcarski franak znatno ojačali jer su nervozni investitori tražili aktive koje smatraju sigurnim utočištem.

Japanski jen, kao uobičajeni izbor investitora koji traže "sklonište" od tržišnih nesigurnosti, porastao je za 0,4 procenta na 107,71 jena za dolar.

Švajcarski franak je ojačao prema evru, ali samo za 0,2 procenta, na 1,0946 franaka.

Američki dolar se oporavio od ranijih gubitaka i ojačao za 0,1 procenat u odnosu na korpu valuta, pri čemu je indeks zabeležio 98,343 poena.

Evro je potonuo prema američkoj valuti za 0,2 procenta, na 1,1049 dolara.

Funta, koja je ojačala protekle nedelje "na krilima" rastućeg uverenja investitora da je Bregzit bez dogovora opcija koja se više ne razmatra, pala je sa dvomesečnog maksimuma na 1,2446 dolara, što je pad od 0,5 procenta u odnosu na prethodni dan. Funta je oslabila takođe za 0,3 procenta u odnosu na evro, na 88,78 penija.

Domaće međubankarsko devizno tržište otvorilo se u ponedeljak na nivou od 117,40/70. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je sedam miliona evra po prosečnom kursu od 117,6157. Tokom popodnevnog dela trgovanja nije bilo promena. Tržište se zatvorilo na nivou od 117,40/70.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 6.770 miliona dinara na nivou od 1,27 do 1,30.

 

Tagovi: Rajfajzen, Vesti sa tržišta

Share