Nova rešenja Halkoma za razmenu e-faktura

Kompanija Halkom predstavila je danas bankarsko rešenje za razmenu faktura elektronskim putem, koje će od 1. juna preduzećima i građanima uštedeti značajno vreme i novac.

Član Izvršnog odbora Halkom Ljubljana Miha Culiberg (Screenshot video Tanjug)

BEOGRAD - Kompanija Halkom predstavila je danas bankarsko rešenje za razmenu faktura elektronskim putem, koje će od 1. juna preduzećima i građanima uštedeti značajno vreme i novac.

Izdavaoci i primaoci faktura, bez obzira da li su u pitanju mala ili velika preduzeća, u procesu njihovog izdavanja i slanja mogu ostvariti uštede od čak 75 odsto, ako se ima u vidu da obrada jedne fakture košta oko 30 evra, pri čemu četvrtina odlazi na papir. Ova usluga e-fakture, osim korisnicima e-bankarstva, biće dostupna svim fizičkim licima koja imaju pristup internetu i mobilnom telefonu.

Direktor razvoja poslovanja u Grupi Halkom Miha Culiberg je kazao da će 1. juna sistem biti spreman za korišćenje za banke, pravna i fizička lica, svakom ko želi da se uključi. Culiberg je, na skupu koji je organizovala ova kompanija, naveo da je 12 banaka u Srbiji uputilo zahtev kompaniji Halkom za korišćenje ovog naprednog sistema.

Prema njegovim rečima, svakog meseca u Srbiji, samo u sektorima telekomunikacija, energetike, usluga i osiguranja razmeni se više od 12 miliona faktura.

''Na osnovu istraživanja srpskog tržišta  i poseta više od 60 preduzeća ustanovili smo da je Srbija spremna da sa uvođenjem elektronske razmene i plaćanja faktura postigne efikasnost poslovanja i time smanji troškove obrade papirnih faktura'', istakao je Culiberg.

Pomoćnik u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija Nebojša Vasiljević je podsetio da je pre nekoliko godina donet Zakon o elektronskom dokumentu. To je, prema njegovim rečima, bio sistemski postavljen zakon i njegovi konačni efekti upravo počinju da se vide kroz ovakve primere.

Vasiljević je kazao da Srbija ima uspostavljen minimum zakonskih uslova u ovom segmentu, i da je sledeći korak njihovo korišćenje u razvoju elektronskih usluga. On je naveo da u narednom periodu predstoji aktivno bavljenje pitanjem interoperabilnosti, kao i da, nakon što stvari zažive u praksi, pokrenu inicijativu da se definišu standardi tako da svi sa svima nesmetano razmenjuju e-fakture. Vasiljević je kazao da je važna karika u celom lancu i sama država koja treba da prihvata e-fakture u poslovima sa preduzećima.

Ambasador Slovenije u Srbiji Franc But je kazao da Srbija u poslednje vreme pravi jako važne korake koji su značajni za budućnost.

''Mislim da Srbija postaje zemlja sa perspektivom. Možda se danas to nekom ne čini, ali mislim da se ispod svakodnevnih briga osete pozitivne promene i zato verujem i siguran sam da će Srbija ubuduće biti ona destinacija gde će biti još puno više investitora, među njima i iz Slovenije'', naveo je But.

Tagovi: Halkom, e-fakture, e-bankarstvo, banke

Share