Rajfajzen banka: Vesti sa tržišta

Evro je porastao u odnosu na dolar usled boljih od očekivanih podataka u evro zoni, iako su dobici bili limitirani zbog malih šansi da će ECB smanjiti kamatne stope...

Foto Rajfajzen

BEOGRAD - Evro je porastao u odnosu na dolar u utorak usled boljih od očekivanih podataka u evro zoni, iako su dobici bili limitirani zbog malih šansi da će ECB smanjiti kamatne stope ove nedelje.

Slabost evra se nastavlja usled slabljenja ekonomija EU, povećavajući rizik da će ECB pružiti olakšice kroz monetarnu politiku u narednim mesecima. Jedinstvena valuta je ojačala u toku dana na maksimum od 1,3075 dolara, nakon što je objavljena cifra indeksa proizvodnje PMI na 47,09, odnosno na većem nivou od preliminarnog podatka od 47,3.

Podaci o maloprodaji evrozone su takođe prevazišli očekivanja i pružili blagi podsticaj jedinstvenoj valuti. Evro se na kraju dana trgovao na nivou od 1,3036 dolara, neutrališući ranije dobitke, uz izveštaj o prodaji makro hedž fondova.

Ipak, sva pažnja je usmerena na saopštenje ECB koje se očekuje u četvrtak. Evro je takođe oslabio pod uticajem političke situacije u Italiji. Prošlonedeljni izbori nisu rezultirali formiranjem većinske vlade što podrazumeva da će Italija verovatno raspisati nove izbore u narednih par meseci.

Ukoliko se ne formira vlada do kraja ovog meseca, problem u Italiji bi mogao eskalirati, što će takođe uticati na slabljenje evra do očekivanog nivoa od 1,28 dolara.

LOKALNO TRŽIŠTE
EUR/RSD
U utorak se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 111,20/50. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan, uz fluktuacije od pet para.
Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 7,7 miliona evra, po prosečnom kursu od 111,5223. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je blago oslabio na 111,25/55, gde se tržište zatvorilo.

DINARSKO NOVČANO TRŽIŠTE
Nije bilo trgovanja na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA).

Tagovi: Rajfajzen banka, dinar, evro, banke

Share