Luksemburg od 1. januara pooštrava poreske propise

Luksemburške vlasti su saopštile danas da će pooštriti propise koji se tiču korporativnog poreza, čime će otežati velikim korporacijama izbegavanje plaćanja poreza putem preusmeravanja sredstava u Luksemburg.

Tanjug, ilustracija

LUKSEMBURG - Luksemburške vlasti su saopštile danas da će pooštriti propise koji se tiču korporativnog poreza, čime će otežati velikim korporacijama izbegavanje plaćanja poreza putem preusmeravanja sredstava u Luksemburg.

Novi propisi, koji stupaju na snagu 1. januara, učvrstiće princip objektivnog poslovanja, što znači da će finansiranje između različitih jedinica iste kompanije morati da bude realizovano kao da je reč o nepovezanim kompanijama, prenosi agencija Rojters.

Evropska komisija je pozdravila nove propise, ali nije otkrila kako će oni uticati na tekuću istragu.

Komisija je prošle godine naložila Luksemburgu da povrati između 20 i 30 miliona evra od italijanskog Fijata, koji se, kako je saopšteno, okoristio od nelegalnih poreskih ugovora sklopljenih sa Luksemburgom.

Skandal iz 2014. godine "Lux leaks" je otkrio da su neke od najvećih svetskih kompanija, poput Pepsija i Ikee, dobijale poreske olakšice na osnovu ugovora potpisanih sa luksemburškom vladom

Tagovi: Luksemburg, porez, propisi

Share