Rajfajzen banka: Vesti sa tržišta

Jen je ojačao u odnosu na većinu valuta, pošto je visokolikvidna valuta imala u ponedeljak podršku od priliva investitora koji su zabrinuti o oporavku svetske privrede, pogotovo nakon što su objavljeni slabiji podaci o privrednom rastu Kine ...

Rajfajzen banka

Preuzmite PDF izveštaj OVDE

BEOGRAD - Jen je ojačao u odnosu na većinu valuta, pošto je visokolikvidna valuta imala u ponedeljak  podršku od priliva investitora koji su zabrinuti o oporavku svetske privrede, pogotovo nakon što su objavljeni slabiji podaci o privrednom rastu Kine od očekivanih, što je poljuljalo poverenje investitora.

Dolar je oslabio za 0,7 procenata u toku dana na 97,75 jena, ostvarivši pad na minimum od 97,55 jena tokom trgovanja u Aziji.  Dolar se povukao sa četvorogodišnjeg maksimuma od 99,95 jena, koji je

zabeležen u četvrtak i snažan otpor se očekuje na nivou od 100 jena. Evro je oslabio za jedan procenat na 127,56 jena, što je najniži nivo u toku nedelje i predstavlja slabljenje drugi dan zaredom. Prošle nedelje evro je dotakao nivo do 131,10 jena, odnosno najjači nivo za više od 3 godine.

Prema izjavama nekih stratega, podaci objavljeni u petak pokazuju smanjenje maloprodaje u SAD-u i smanjenu tražnju za dolarom u odnosu na jen usled povećanih očekivanja da će američki FED nastaviti sa kupovinom obveznica kako bi podržali američku ekonomiju.

Predstavnik ING-a, Turner, izjavio je da će pad cene zlata najverovatnije dovesti do veće volatilnosti na tržištu i do proširenja duge pozicije u rizičnijoj imovini i valutama. On očekuje da će pad cene zlata ići u korist više likvidnim valutama, kao što su jen i dolar.

Evro je oslabio za 0,3 procenta na 1,3070 dolara, što je niže u odnosu na jednomesečni maksimum koji je zabeležen u četvrtak i iznosio je 1,3138 dolara. Međutim, za jedinstvenom valutom se pojavila elastična tražnja uprkos znacima obnovljene tenzije u evro zoni nakon pružanja finansijske pomoći Kipru kao i usled političke neizvesnosti u Italiji.

Lokalno tržište

EUR/RSD

U ponedeljak se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 111,45/75. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je ojačao na nivo od 111,25/55, uz fluktuacije od 5 para. Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12.30 časova iznosio je 10,50 miliona evra po prosečnom kursu od 111,5007. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan na nivou od 111,25/55 gde se tržište zatvorilo.

Dinarsko novčano tržište

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) je iznosio 650 miliona dinara na nivou od 9,40

Tagovi: Rajfajzen banka, banke, kurs, dinar, evro, jen

Share