Rajfajzen banka: Vesti sa tržišta

Dolar je ojačao na šestomesečni maksimum u odnosu na korpu valuta, podstaknut velikim dobicima u odnosu na evro usled sve jačih dokaza da se ekonomija SAD-a ...

Foto: Rajfajzen banka

BEOGRAD - Dolar je ojačao na šestomesečni maksimum u odnosu na korpu valuta, podstaknut velikim dobicima u odnosu na evro usled sve jačih dokaza da se ekonomija SAD-a oporavlja, iako se evro zona i dalje bori sa krizom.

Razlika izmedu kamatnih stopa na dvogodišnje američke državne obveznice i na nemačke obveznice, s druge strane, kretala se u korist obveznica SAD, što je poslužilo kao još jedan razlog da investitori kupuju dolar.

Podaci objavljeni u četvrtak pokazuju pad novih zahteva za socijalnu pomoć nezaposlenima u SAD tokom prošle nedelje, i ukazuju na nagli rast aktivnosti u sektoru proizvodnje na Srednjem zapadu. S druge strane, nezaposlenost u evro zoni je porasla na istorijski maksimum dok poslovna istraživanja pokazuju da je nivo proizvodnje usporio u februaru.

Dolarski indeks porastao je 0,5 procenata na 82,357 poena, odnosno na najviši nivo od kraja avgusta. Indeks je bio na dobitku kako je evro oslabio na minimum u 2013. godini od 1,29855 dolara, odnosno na najniži nivo još od decembra 2011. godine.

Predstavnici MMF-a su izjavili da će verovatno smanjiti svoja predviđanja za privredni rast u SAD i u svetu ako bi automatsko smanjenje potrošnje bilo sprovedeno u petak, uz upozorenje da bi najveći trgovinski partneri SAD-a bili najviše pogođeni.

Dolar je ojačao 0,2 procenta na tromesečni maksimum u odnosu na švajcarski franak, a u odnosu na japanski jen ostvario je rast od 0,2 procenta na 92,85 jena.

LOKALNO TRŽIŠTE
EUR/RSD
U petak se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 111,10/40. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je oslabio do nivoa od 111,15/45, uz fluktuacije od pet para.
Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 12,4 miliona evra po prosečnom kursu od 111,3238. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je blago oslabio na 111,20/50 gde se tržište zatvorilo.

DINARSKO NOVČANO TRŽIŠTE
Nije bilo trgovanja na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA).

Tagovi: Rajfajzen banka, banke, dinar, evro

Share