Rajfajzen: NBS oprezna sa promenom referentne kamate

Istraživački tim Rajfajzen banke, koji je prognozirao da će referentna kamatna stopa u aprilu ostati nepromenjena, ocenjuje da je ipak teško proceniti da li će ova kamata biti promenjena na majskoj sednici Izvršnog odbora Narodne banke Srbije (IO NBS).

Foto Rajfajzen

BEOGRAD - Istraživački tim Rajfajzen banke, koji je prognozirao da će referentna kamatna stopa u aprilu ostati nepromenjena, ocenjuje da je ipak teško proceniti da li će ova kamata biti promenjena na majskoj sednici Izvršnog odbora Narodne banke Srbije (IO NBS).

Ovakvu prognozu finansijski eksperti Rajfajzen banke, u analizi dostavljenoj danas Tanjugu,  obrazlažu odlaganjem povećanja cena struje (do kojeg će doći verovatno u junu) i usklađivanja drugih cena, kao i zadržavanjem visoke dinarske likvidnosti u bankarskoj industriji (s obzirom da je repo stok NBS nastavio rast na 715 miliona evra u aprilu 2013). 

"Smatramo da je NBS odlučila da zadrži kurs restriktivne monetarne politike, kako bi obezbedila vraćanje inflacije u ciljani okvir od četiri odsto plus-minus 1,5 odsto do kraja godine", navode analitičari Rajfajzen banke. 

Izvršni odbor NBS je odlučio danas da referentnu kamatnu stopu ostavi nepromenjenom na nivou od 11,75 odsto, drugi put za redom nakon što je i 13. februara na sednici doneo istu odluku o visini referentne stope.

Obe odluke su usledile posle ciklusa kontinuiranog povećanja referentne kamate započetog u junu prošle godine, koji je privremeno bio zaustavljen prošlog septembra.

Izvršni odbor NBS je pozitivno ocenio razvoj makroekonomske situacije, smanjenje inflatornih pritisaka i početak privrednog oporavka koji se odrazio kroz rast izvoza.     

Pored toga, Izvršni odbor NBS je saopštio da će nivo restriktivnosti monetarne politike u predstojećem periodu biti pod uticajem konzistentnog sprovođenja fiskalne konsolidacije, kao i raspoloženja globalnog tržišta i razvoja situacije na tržištima koja su ključni spoljnotrgovinski partneri zemlje.

Tržište je bilo potpuno podeljeno, budući da je polovina analitičara očekivala da referentna stopa ostane nepromenjena (12 od 24).

"Analitičari su različitim razlozima argumentovali svoja mišljenja, a mi smatramo da, uprkos tendenciji usporavanja inflacije, koja je podržana inflatornim kretanjima minulih meseci, slabom agregatnom tražnjom i, što je vrlo važno, stabilnim i jakim dinarom, postoji malo povećan politički rizik", navode u analizi eksperti Rajfajzen banke.

Naravno, obim ovog rizika, dodaje se dalje, nije kao prošlogodišnji kada su se održavali izbori na svim nivoima, "ali bi razvoj situacije (neizvesnost oko toga da li će Srbija dobiti datum za početak pregovora o pridruživanju EU, kao i glasine o eventualnim prevremenim parlamentarnim izborima) mogao da utiče na volatilnost dinara, ukoliko ovakvo stanje potraje, mada se ništa od ovoga za sada ne nazire".

Sve to je navelo NBS na oprezan stav, uprkos smanjenju prinosa na trezorske zapise Ministarstva finansija (zbog obilne likvidnosti države) i padu stopa na tržištu novca (povećana dinarska likvidnost bankarske industrije usled slabe ponude kredita).

Za sada, sve kamatne stope će imati silazni trend, osim u slučaju održavanja prevremenih parlamentarnih izbora zbog gore navedenih razloga, a odnos dinara prema evru će ostati stabilan, poduprt obnovljenim izvozom, snažnim apetitom za domaćim trezorskim zapisima i očekivanim prilivom direktnih stranih investicija, mišljenja su analitičari Rajfajzen banke.   

Sledeća sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će se odlučivati o visini referentne kamatne stope zakazana je za 13. maj.

Tagovi: Rajfazjen, NBS, referentna kamatna stopa

Share