Veliki prostor za razvoj prometa platnim karticama

Korišćenje platnih kartica ima značajan uticaj na podsticanje potrošnje i razvoj ekonomije svake zemlje, a imajući u vidu da u Srbiji kartice čine samo 20 odsto u odnosu na druge vidove plaćanja, postoji veliki prostor za napredak u toj oblasti, ocenili su danas predstavnici Banke Inteza.

sxc.hu/LotusHead, ilustracija

BEOGRAD - Korišćenje platnih kartica ima značajan uticaj na podsticanje potrošnje i razvoj ekonomije svake zemlje, a imajući u vidu da u Srbiji kartice čine samo 20 odsto u odnosu na druge vidove plaćanja, postoji veliki prostor za napredak u toj oblasti, ocenili su danas predstavnici Banke Inteza.

Direktor Divizije te banke za poslovanje sa fizičkim licima Vlastimir Vuković izjavio je, na konferenciji za novinare, da u Srbiji ima oko šest miliona platnih kartica, što je svrstava u srednje razvijene zemlje po tom osnovu, na nivou Mađarske, Češke i Slovačke, ispred Bugarske i Rumunije, ali i značajno iza Hrvatske i Slovenije. Prema njegovim rečima, od tog broja 82 odsto su debitne kartice, 18 odsto kreditne, a u periodu od 2008. do 2011. godine u Srbiji je zabeležen rast broja kartica, da bi lane došlo do smanjenja za 6,6 odsto u broju izdatih kartica.

Međutim, u 2012. godini broj transakcija putem kreditnih kartica povećan je za 13 odsto, i iznosio je 140 miliona, dok je promet povećan za 16,5 odsto, na 560 milijardi dinara, naveo je Vuković. On je napomenuo da je od ukupnog broja platnih kartica u Srbiji 1,26 miliona izdala Banka Inteza, pri čemu su 895.000 debitne kartice, 319.000 kreditne i 47.000 poslovne kartice. U ukupnom portfoliju platnih kartica te banke preovlađuju "masterkard" i "viza" sa oko 89 odsto, dok preostalih 11 odsto čine kartice "ameriken ekspres" i "dina".

Direktor Sektora Banke Inteza za platne kartice Miloš Nedeljković istakao je da, iako je Srbija srednje razvijena zemlja po pitanju broja kartica, ne zaostaje kada su u pitanju nove tehnologije i standardi. On je naveo da se, za razliku od drugih zemalja, u Srbiji 58 odsto transakcija platnim karticama obavlja putem POS terminala, a 42 odsto na bankomatima, dok je u zemljama u regionu taj odnos obrnut.

Nedeljković je napomenuo i da je prošle godine karticama Banke Inteza obavljeno 32 miliona transakcija, odnosno 15,9 odsto više nego 2011, čime je tržišno učešće banke u toj oblasti povećano na 22,8 odsto. Takođe, promet ostvaren korišćenjem kartica te banke povećan je za 17,8 odsto, na 1,22 milijarde evra, odnosno 24,4 odsto od ukupne vrednosti prometa na nivou tržišta, dodao je on.

Prema rečima Nedeljkovića, ukupan promet na internetu ostvaren karticama Banke Inteza lane je bio 23 miliona evra, a prosečan iznos računa regulisan karticom bio je oko 48 evra, pri čemu se najviše trošilo za plaćanje avio karata - oko 15 odsto nastalog prometa.

Tagovi: platne kartice, banke, Banka Inteza

Share