Rajfajzen banka: Vesti sa tržišta

Evro je oslabio u sredu, dan pre monetarnog sastanka Evropske centralne banke (ECB), zbog zabrinutosti da će banka nagovestiti novo smanjenje kamatnih stopa ...

Foto Rajfajzen banka

Preuzmite PDF izveštaj OVDE

BEOGRAD- Evro je oslabio u sredu, dan pre monetarnog sastanka Evropske centralne banke (ECB), zbog zabrinutosti da će banka nagovestiti novo smanjenje kamatnih stopa u narednom periodu.

Dolar je nastavio sa rastom u odnosu na evro i jen u sredu nakon objavljivanja izveštaja koji pokazuje da je privatni sektor u SAD kreirao 198.000 radnih mesta u februaru, što je još jedan pokazatelj da postoji oporavak na tržištu rada.

Od ECB se očekuje da će zadržati monetarnu politiku nepromenjenu na današnjem sastanku, iako predsednik Mario Dragi može iskoristiti konferenciju nakon sastanka da najavi buduće olakšice. Projekcije kretanja privrednog rasta i inflacije verovatno će biti niske, što ostavlja prostora ECB-u da smanji kamatne stope u narednim mesecima.

Evro je na kraju dana iznosio 1,.3025 dolara. Dolar je ojačao 0,2 procenta, na 93.50 jena. Evro je dan završio nepromenjen u odnosu na jen na 121,73 jena. Australijski dolar je ojačao 0,3 procenta, na 1.0289 američkih dolara, što predstavlja nastavak oporavka sa osmomesečnog minimuma koji je zabeležen prošle nedelje. Kanadski dolar je oslabio na 1,0284 američkih dolara.

LOKALNO TRŽIŠTE
EUR/RSD

U sredu se međubankarsko devizno tržište otvorilo na nivou od 111,30/60. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je ojačao na 111,25/55, uz fluktuacije od pet para. Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 15,80 miliona evra po prosečnom kursu od 111,5436. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je ojačao na 111,15/45, gde se tržište zatvorilo.

DINARSKO NOVČANO TRŽIŠTE

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 145 miliona dinara. Najveći obim trgovine ostvaren je na nivou od 9,60.

Tagovi: Rajfajzen banka, banke, evro, dinar, dolar, devizni kurs

Share