Dugovi toplana duplo manji, devet milijardi dinara

Dugovi toplana za potrošene energente iznose oko devet milijardi dinara, što je dvostruko manje nego u istom periodu prošle godine, ali su dugovi i dalje veliki, zbog starih nagomilanih dugova, izjavio je danas član Saveta Agencije za enegetiku Dejan Stojanović .

Foto Tanjug,D.Peternek,ilustracija

BEOGRAD - Dugovi toplana za potrošene energente iznose oko devet milijardi dinara, što je dvostruko manje nego u istom periodu prošle godine, ali su dugovi i dalje veliki, zbog starih nagomilanih dugova, izjavio je danas član Saveta Agencije za enegetiku Dejan Stojanović .

Potraživanja toplana od građana i budžetskih institucija iznose oko 20 milijardi dinara, rekao je Stojanović, na konferenciji "Elektroenergetski sistem i grejna sezona u Srbiji" i naveo da toplane NIS-u i ostalim dobavljačima za mazut duguju oko 550 miliona nara.

On je istakao da ne očekuje probleme u snabdevanju Srbije gasom i sa grejanjem, ako ove zime dođe do problema u trasportu gasa preko Ukrajine, podsetivši da je skladište Banatski dvor puno i da ćemo uskladištiti i oko 200 miliona kubika gasa u Mađarskoj.

On je međutim ukazao da oko 15 toplana u Srbiji ne može da pređe sa gasa na alternativno gorivo, ako zatreba, kao što su toplane u Pančevu, Kikindi, Pećincima, Žitištu...

Stojanović je naveo da za svih 59 toplana treba oko 300 miliona evra da bi svake godine nabavile neohodne energenate za grejnu sezonu i precizirao da je toplanama potrebno oko 201.500 tona uglja, 112.000 tona mazuta i 560 miliona kubika gasa.

U Srbiji se oko  600.000 domaćinstava greje preko daljinskog sistema grejanja, a instalisani kapaciteti svih toplana iznose 6.000 megavata toplotne energije, naveo je Stojanović.

On je rekao da očekuje da će, posle primene sistema naplate grejanja po utrošku, računi za domaćinstva biti manji za 15 do 25 odsto, ali da je neophodno da potrošači drastično promene svest kada je reč o potrošnji energije jer, kako je naveo, smanjenje za samo jedan stepen nivoa grejanja, dovodi do ušteda od šest odsto u potrošnji energenata.

 Stojanović je naveo da će po sistemu naplate grejanja po utrošku, fiksni deo računa za grejanje biti 25 do 35 odsto od ukupne cene, a ostatak će biti varijabilni i zavisiće od potrošnje.

Beogradske elektrane su tehnički spremne za predstojeću grejnu sezonu, a osnovno gorivo je gas koje se, ako zatreba, može zameniti mazutom, čije rezerve su spremne, rekao je Vladimir Radulović iz Saveza energetičara Srbije.

Govoreći o energetskim projektima, Radulović je kao jedan od najznačajnijih za Beograd i Srbiju istakao plan snabdevanja Beograda toplotnom energijom iz termoelektrane u Obrenovcu (TENT).

On je rekao da su u toku razgovori sa predstavnicima EPS-a i TENT-a oko tog projekta i da je neophodna detaljnija fizibiliti studija za taj projekat.  

 

Govoreći o uslovima za investiranje u Srbiji, direktorka kompanije "Kontinental vind Srbija" Ana Barnabić je istakla da investitori u vetroelektrane gube strpljene i da su umorni od raznih procedura koje dugo traju i da su neki čak i odustali od projekata.Ona je kao najveću primedbu za ulaganje u vetroelektrane, istakla to što još ne postoji ugovor o otkupu struje iz vetroelektrana i dodala da ako taj ugovor ne bude donet do kraja ove godine, da će se početak izgradnje vetroparka "Čibuk" pomeriti na 2016. godinu, a za to vreme investitor mora da plaća razne fiksne troškove i da ponovo obnavlja energetske dozvole koje će isteći.

Ona je podsetila da je za izgradnju tog vetroparka iznenada bila ukinuta građevinska dozvola, pa je ponovo vraćena investitoru, što je ocenila kao igranje sa investitorima i stvaranje nepoverenje kod ulagača.

             

 

Tagovi: Grejanje,zima,situacija

Share