Marsove čokolade najprodavanije u svetu

Američka konditorska kompanija Mars je, po visini prihoda od prodaje, prva među najvećim proizvođačima čokolada, na listi koju svake godine objavljuje magazin Kendi Industriz (Candi Industries).

SXc.hu, ID918109

Američka konditorska kompanija Mars je, po visini prihoda od prodaje, prva među najvećim proizvođačima čokolada, na listi koju svake godine objavljuje magazin Kendi Industriz (Candi Industries).

Mars je u 2012. godini ostvario prihode od 16,8 milijardi dolara, piše francuski Figaro.

Grupa zapošljava 32.000 ljudi u ukupno 51 pogonu, a njene najpoznatije marke, pored čokoladica Mars, jesu Baunti, Tviks, Snikers i druge.

Na drugom mestu je nemački proizvođač Mondelez Internešenal, sa popularnom Milka čokoladom. U prošloj godini, ova kompanija ostvarila je prihode od 15,48 milijardi dolara.

Manje poznat Barsel SA (Barcel SA), filijala meksičke Grupe Bimbo, takođe je  međunarodni "čokoladni" gigant, s prihodima od 14 milijardi dolara u 2012.

Švajcarska kompanija Nestle nalazi se na četvrtom mestu, s prihodima od 12,8 milijardi dolara u prošloj godini, a najbolji rezultat ostvarila je marka KitKat.

Sledi japanska kompanija Meiji, koja je realizovala 12,42 milijarde dolara prihoda, a posle nje je američka firma Herši (Hershey), sa 6,46 milijardi dolara ukupne vrednosti prodaje u prošloj godini.

Italijanski Ferero (Ferrero) zauzeo je sedmo mesto na listi, s prošlogodišnjim prihodima od 5,62 milijarde dolara, a uspeh uglavnom duguje markama Nutela i Kinder.

Na osmom mestu je švajcarska grupa Lind&Springli (Lindt&Sprungli) sa 2,97 milijardi dolara prihoda u 2012, dok je na devetom mestu nemački Stork (Storck), zahvaljujući pre svega bombonama i crnim čokoladama. Grupa je ostvarila prihod od 2,27 milijardi dolara u prošloj godini.

Listu zaključuje turska Grupa Jildiz (Yildiz) sa 2,2 milijarde dolara prihoda, koja u ponudi ima 83 različita proizvoda, od biskvita do čokolada, pod brendom Ulker.

 

Tagovi: Čokolada

Share