Kipar: Nema ograničenja na transakcije karticama u zemlji

Kiparska centralna banka pokušala je danas da podstakne potrošnju u stagnirajućoj ekonomiji zemlje, rekavši Kipranima da ne postoje ograničenja na transakcije platnim karticama obavljenim u zemlji.

Foto AP/Petros Karadjias, ilustracija

NIKOZIJA - Kiparska centralna banka pokušala je danas da podstakne potrošnju u stagnirajućoj ekonomiji zemlje, rekavši Kipranima da ne postoje ograničenja na transakcije platnim karticama obavljenim u zemlji.

U saopštenju banke se navodi da, uprkos tome što postoji limit od 5.000 evra na transakcije kreditnim i debitnim karticama u inostranstvu, takva ograničenja na transakcije i transfere novca u zemlji ne postoje, prenosi agencija AP.

Kiparske banke su zatvorene od 16. marta radi sprečavanja nekontrolisanog odliva depozita, čija bi posledica bila propast kiparskog bankarskog sistema. Centralna banka je takođe revidirala sumu novca koju pojedinci mogu poneti iz međunarodno priznatog grčkog juga Kipra u turski sever, prema čemu, Kiprani mogu odneti samo 300 evra dnevno, dok je stranim državljanima dozvoljeno 500 evra dnevno.          

Kipar je podeljen 1974. godine na turski sever i grčki jug, kada je Turska okupirala deo ostrva sa ciljem da spreči priključenje Kipra Grčkoj, gde je tada na vlasti bila vojna hunta.

Kontrola kapitala će biti revidirana na dnevnom nivou

Kiparska centralna banka saopštila je i da će na dnevnom nivou revidirati stroge kontrole kapitala, kao i da će pokušati da ih ublaži tamo gde bude moguće.
"Svaki dan ćemo meriti i nastojati da ublažimo kontrolu, u cilju očuvanja i stabilizovanja kiparskog finansijskog sistema", navedeno je u saopštenju banke.

Iako su mere za kontrolu kapitala po nas teške, obećanje o poboljšanom ekonomskom okruženju može biti realizovano, ako zajedno radimo i shvatimo neophodnost ovih akcija, prenosi AFP.

Medjutim, ostaje na snazi dnevni limit na podizanje novca od 300 evra, zabrana za unovccavanje ccekova, kao i zabrana po kojoj putnici ne smeju izneti iz zemlje visse od 1.000 evra.

Zvanična Nikozija je u ponedeljak postigla dogovor sa "trojkom" međunarodnih kreditora - Evropskom unijom, Evropskom centralnom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom o paketu pomoći od 10 milijardi evra, ali zauzvrat mora izaći sa planom za pribavljanje 5,8 milijardi evra.

Tagovi: Kipar, banke, ograničenja

Share