U letnjoj sezoni Jatom u 22 zemlje

Putnici Jat ervejza od 31. marta do 26. oktobra iz Beograda mogu da putuju u 33 evropska i mediteranska grada, u 22 zemlje.

Tanjug/ D. Peternek, ilustracija

BEOGRAD - Putnici Jat ervejza od 31. marta do 26. oktobra iz Beograda mogu da putuju u 33 evropska i mediteranska grada, u 22 zemlje.

Nacionalni avioprevoznik u toku letnje sezone obavljaće saobraćaj sa 261 frekvencijom nedeljno, a u ponudi je i 68 letova sedmično, koje Jat ima u saradnji sa kod-šer partnerima, saopštio je Jat. Tokom letnje sezone Jat će pojačati saobraćaj u regionu pre svega ka tri destinacije u Hrvatskoj - Dubrovniku, Splitu i Puli, ali i ka Ohridu, Tivtu i Solunu.

Zbog interesovanja putnika, od početka juna do sredine septembra saobraćaj sa Sarajevom i Skopljem biće obavljan avionom Boing 737, umesto ATR-om, sa dvostruko većim brojem mesta. Tu su takođe dodatne frekvencije za Moskvu i Pariz, ka kojima je broj letova dupliran, a pojačan je i saobraćaj za Beč i Diseldorf. Kao i prošlog leta Jat će nastaviti da leti ka Heroni (Žironi) u Španiji, a osim sletanja na aerodrom Hitrou, sletaće i na aerodrom Getvik u Londonu, dok će saobraćaj sa Maltom biti obavljan od kraja juna do kraja septembra.

U saradnji sa sedam nacionalnih aviokompanija, na bazi komercijalnih ugovora, putnici iz Srbije mogu da putuju ka sedam evropskih destinacija. Adrija ervejzom šest puta nedeljno do Ljubljane, Taromom šest puta nedeljno za Bukurešt i LOT-om pet puta nedeljno za Varšavu.  Jat u saradnji sa Ostrijan erlajnzom nudi još 23 leta nedeljno do Beča, a sa Alitalijom sedam letova nedeljno za Rim, dok je sa Aeroflotom omogućeno sedam letova sedmično za Moskvu. Do Brisela, putnici Jata iz Beograda mogu stići KLM-om svakoga dana preko Amsterdama.

Letnji letovi iz Srbije na 50 destinacija

U sezoni leto 2013. sa aerodroma u Srbiji leteće 30 stranih avio-prevoznika na preko 50 destinacija u Evropi, Africi i Bliskom istoku, a letnji red letenja primenjivaće se od 31. marta do 27. oktobra ove godine.

Strani avio-prevoznici leteće sa  beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" i niškog "Konstantin Veliki". U odnosu na prethodne godine, ove godine  je veće interesovanje stranih avio-prevoznika za vazduhoplovno tržište u Srbiji, saopštio je danas Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, koji je dao odobrenje za letove.U redovnom putničkom i kargo avio-saobraćaju ove letnje sezone učestvovaće 22 avio - prevoznika, dok će na osnovu do sada prispelih i odobrenih zahteva, čarter avio-saobraćaj obavljati osam stranih avio-prevoznika.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije odobrava zahteve stranih avio-prevozilaca za letove sa aerodroma u Srbiji primenjujući  Protokol 6 Aneksa 5 Multilateralnog sporazuma o zajedničkom evropskom vazduhoplovnom području  (ESAA  sporazum) za avio-prevozioce registrovane u zemljama EU. Zahtevi se odobravaju i na osnovu bilateralnih sporazuma  o vazdušnom saobraćaju za avio -prevozioce  registrovane u zemljama izvan EU. 

Tagovi: Jat, aviosaobraćaj

Share