Broj nezaposlenih u EU nastavlja da raste

Dugoročna nezaposlenost u EU u porastu je već tri godine i ne predviđa se značajno poboljšanje pre 2014. godine, objavio je Tim Vlade Srbije za socijano uključivanje u najnovijem biltenu, pozivajući se na zvanične podatke ...

Broj nezaoslenih u EU već tri godine u porastu (sxc.hu/LotusHead, ilustracija)

BEOGRAD -  Dugoročna nezaposlenost u EU u porastu je već tri godine i ne predviđa se značajno poboljšanje pre 2014. godine, objavio je Tim Vlade Srbije za socijano uključivanje u najnovijem biltenu, pozivajući se na zvanične podatke Kvartalnog pregleda stava u zapošljavanju i socijalnoj politici u EU.    

Broj građana EU izloženih riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti porastao je za šest miliona od 2008. do 2011, i sada čini 24,2 odsto stanovništva. Broj nezaposlenih u uniji je povećan od marta 2011. godine za 3,5 miliona, odnosno za 15,7 odsto, i do novembra 2012. dostigao je novu rekord od gotovo 26,1 miliona, ili  10,7 odsto aktivnog stanovništva.

Prema podacima iz Kvartalnog pregleda, najveći rast nezaposlenosti je među mladima i iznosi 23,7 odsto. Prema decembarskom izdanju Evropskog pregleda slobodnih radnih mesta objavljenom na portalu EURES, pad potražnje za radnom snagom najteže je pogodio zanatlije, rukovaoce mašinama i postrojenjima i jednostavna zanimanja, dok je potražnja za kvalifikovanim stručnjacima nastavila da raste.

U prvom kvartalu 2012. zabeležen je međugodišnji pad potražnje za radnom snagom, merene brojem slobodnih radnih mesta, za sedam odsto, i merene brojem lica koja su se zaposlila za četiri odsto. Samo šest odsto svih lica koja su se zaposlila, čine osobe od 55 do 64 godine starosti, što znači da stariji nezaposleni imaju mnogo manje šanse da nađu posao.

Tagovi: EU, nezaposlenost, recesija

Share