Dug građana za keš kredite porastao sedam milijardi dinara

Kreditna zaduženost građana je od početka godine do kraja maja porasla za više od 11 milijardi dinara, i iznosila je 627,41 milijardu, pokazali su poslednji podaci Udruženja banaka Srbije (UBS).

Tanjug/Z. Mirković, ilustracija

BEOGRAD - Kreditna zaduženost građana je od početka godine do kraja maja porasla za više od 11 milijardi dinara, i iznosila je 627,41 milijardu, pokazali su poslednji podaci Udruženja banaka Srbije (UBS).       

U prvih pet meseci ove godine, dug građana po stambenim kreditima porastao je za oko 2,5 milijardi dinara, dok je u istom periodu zaduženost građana najviše porasla po osnovu keš kredita - za oko sedam milijardi dinara, navedeno je na sajtu UBS.            

Istovremeno, prema podacima Udruženja banaka Srbije, kašnjenje u otplati kredita takođe raste. Tako je u prvih pet meseci 2014. učešće docnje (kašnjenje u otplati duže od 60 dana) u ukupnim kreditima veće za dva odsto. 

Na kraju 2013. učešće docnje je, prema UBS, iznosilo 12,5 odsto, dok je na kraju maja taj udeo u ukupnim kreditima porastao na 14,5 odsto.       

Najviše kašnjenja u otplati zabeleženo je kod pravnih lica. U prvih pet meseci, docnja preduzeća je porasla za 3,2 odsto, a građana za 0,3 odsto.    

Na kraju maja, učešće docnje kod pravnih lica iznosilo je 18,6 odsto, kod preduzetnika 16,4 odsto, a kod građana 5,3 odsto, podaci su UBS.

Tagovi: banke, dugovanja, keš krediti, NBS

Share