Golf je automobil godine na salonu u Njujorku

Nemački auotmobil folksvagen golf sedme generacije proglašen je za najbolji automobil godine na međunarodnom autosalonu u Njujorku.

AP/J. Minchillo, ilustracija

NJUJORK - Nemački auotmobil folksvagen golf sedme generacije proglašen je za najbolji automobil godine na međunarodnom autosalonu u Njujorku.

On je u finalu pobedio konkurente porše bokser, porše kajman, mercedes A klase, tojotu GT86 i subari BRZ, preneo je Itar tas. Odluku je doneo žiri sastavljen od 66 novinara iz 23 zemlje sveta, koji prate automobilsku industriju. Oni su birali između automobila koji su se proizvodili i prodavali 2012. godine na najmanje dva kontinenta.

Folksvagen golf sedmica, jedan od najpopularnijih hečbekova u svetu, predstavljen je na pariškom autosalonu u septembru prošle godine. Na evropskom tržištu je u prodaji, a na američko će ući u drugom tromesečju 2014. godine.

"Golf ima idealne dimenzije. On je prostran, praktičan i komforan. Ima svež progresivan dizajn, novu liniju motora, a pored toga impresivan skup tehničkih karakteristika i sistema bezbednosti. Ako postoji auto za sve, to je golf", navedeno je u obrazloženju žirija.

Predsednik upravnog odbora Folksvagena Martin Vinterkorn rekao je, primajući nagradu, golf nastavlja da postavlja nove standarde u automobilskoj industriji, uključujući i produktivnost i ekološke zahteve.

"Uskoro ćemo predstaviti verzije golfa s hibridnim i u potpunosti električnim motorima", obećao je Vinterkorn.

Zvanje najboljeg sportskog automobila 2013. godine podelili su porše bokser i porše kajman. "Tesla model S" je proglašen najboljim ekološkim automobilom, a najbolji dizajn imao je jaguar F-tip.

Tagovi: Golf, automobili, autoindustrija

Share