Panasonik napušta Njujoršku berzu posle 42 godine

Japanska korporacija Panasonik odlučila je da isključi svoje hartije od vrednosti sa listinga Njujorške berze, i u najskorije vreme će rukovodstvu berze podneti zvaničan zahtev za to.

AP/S. Kambayashi, ilustracija

TOKIO - Japanska korporacija Panasonik odlučila je da isključi svoje hartije od vrednosti sa listinga Njujorške berze, i u najskorije vreme će rukovodstvu berze podneti zvaničan zahtev za to.

Razlog za to je, kako se navodi u saopštenju Panasonika, "ekonomska necelishodnost njihovog prisustva na Njujorškoj berzi, gde se trguje neznatnim udelom aktiva korporacije". Kako se očekuje, proces isključenja akcija Panasonika sa listing biće završen u aprilu ove godine, preneo je Finmarket.

Hartijama od vrednosti Panasonika trguje se na Njujorškoj berzi od 1971. godine. Trenutno je to jedina strana berza na kojoj je prisutna japanska korporacija i to sa nešto više od dva odsto ukupnog obrta kompanije.

Poslednjih godina, zbog finansijskih teškoća, Panasonik je bio prinuđen da napusti jedan broj svetskih tržišta. Prognozirani gubitak kompanije za 2012. fiskalnu godinu, koja se u Japanu završava 31. marta, iznosi oko 760 milijardi jena (osam milijardi dolara). Panasonik je u gubicima četvrtu godinu za redom.

Tagovi: Panasonik, Njujorška berza, hartije od vrednosti, kompanije

Share