Predstavljena prva "zelena zgrada" u Srbiji

Prva "zelena zgrada" u Srbiji - poslovni kompleks "Blu centar" predstavljena je vecceras u Beogradu.

Tanjug, Danilo Peternek

BEOGRAD - Prva "zelena zgrada" u Srbiji - poslovni kompleks "Blu centar" predstavljena je vecceras u Beogradu.

 

Ta zgrada dobila je "brim (BREEM) sertifikat", ccime je zvaniccno postala prva "zelena zgrada" u Srbiji, koja ispunjava najvisse standarde energetske efikasnosti i minimalno ssteti zzivotnoj sredini, objavila je na sveccanosti grccka kompanija, investitor "Bluhaus kapital".

 

Visoke ocene tog poslovnog kompleksa, smesstenog u ulici SSpanskih boraca u Novom Beogradu, potvrdjene "brim akreditacijom", svrstale su "Blu centar" medju tri odsto zgrada u Evropi, koje poseduju taj svetski priznat serifikat.

"Izgradili smo ne samo tehniccki kvalitetnu i energetski efikasnu zgradu, vech i kreirali moderno poslovno okruzzenje, za zaposlene koji tu provode dosta vremena, ssto ovu zgradu ccini privlaccnim za kompanije zakupce i vech je izdato oko 70 odsto kompleksa domachim i medjunarodnim kompanijama", rekao je novinarima direktor "Bluhaus kapitala" za Srbiju Stevan Lojovich.

 

Zgrada koja je dobila taj sertifikat ima minimalan negativan uticaj na zzivotnu sredinu, zakupci koji rade u njoj imaju nizze trosskove zbog smenjene potrossnje energije, ssto ne ide na usstrb udobnosti i komfora prilikom rada, kazao je Lojovich.

 

Prilikom njene izgradnje, primenjeni su principi energetske efikasnosti, ugradjeni su razlicciti ekolosski materijali za izolaciju objekta, korisscheni obnovljivi izvori energije, kontrola upravljanja otpadom i otpadnim vodama, racionalno korisschenje vode, kvalitetna ventilacija i osvetljenje, naveo je Lojovich. ZZeleli smo da "Blu haus" na kome su primenjeni principi odrzzive gradnje, ponudi visse od sadassnjih standarda na ovom trzzisstu, dodao je Lojovich.

 

On je istakao da bi zakup prostora u ovakvim objektima trebalo da bude skuplji od klasiccnih poslovnih zgrada, ali u Srbiji to nije sluccaj, jer trzzisste diktira cene zakupa. Ta kompanija, kako je rekao, trazzi i druge moguchnosti da investira u sliccne projekte u Srbiji, u skladu sa trazznjom.

 

Ambasador Grccke u Srbiji Dimostenis Stoidis ukazao je da che ova "zelena zgrada", koja ne ssteti zzivotnoj sredini i ima moderan izgled, doprineti i arhitektonskom imidzzu Beograda. On je kazao da je ovaj objakat primer kako tehnolosski napredak mozze pozitivno  da uticce na zasstitu zzivotne sredine i na povechanje kvaliteta radnog ambijenta. Zgradu je izgradila srpska gradjevinska kompanija "Energoprojekt".

Galerija fotografija:

Tagovi: Blu centar, zelena zgrada, Bluhaus kapital

Share