Zakon o železnici nastaviće započetu transformaciju

Predlog Zakona o železnici, koji je danas usvojila Vlada Srbije, omogućiće nastavak transformacije Železnica Srbije iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo.

Tanjug video, ilustracija

BEOGRAD - Predlog Zakona o železnici, koji je danas usvojila Vlada Srbije, omogućiće nastavak transformacije Železnica Srbije iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo.

Predlog zakona je usklađen s evropskom regulativom i stvara prepotstavke za planiranu liberalizaciju železničkog transportnog tržišta, rečeno je Tanjugu u srpskim železnicama.

Predviđeno je da se unutar Železnica Srbije razdvoje delatnosti održavanja železničke infrastrukture i prevoza. Železnice Srbije su 2011. godine započele proces transformacije u akcionarsko društvo.         

Generalni direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović najavio je, u jučerašnjem intervjuu Tanjugu, da će unutar železnice biti razdvojena preduzeća za pojedine delatnosti "kako bi se znalo ko šta radi, koliko zarađuje, ali i koliko troši".

"Dao sam rok od 165 dana komisijama železnice da sačine plan kakva železnica je potrebna Srbiji u narednom periodu", kazao je on.       

Železnice Srbije su, takođe, protiv toga da bilo koji deo zemlje kontroliše lokalne, regionalne i međunarodne pruge, jer su one vlasništvo države kao celine, istakao je Simonović. Zakon o železnici prethodna vlada nije uspela da "izgura" u parlamentu, zbog zahteva da železnička imovina na  teritoriji Vojvodine bude vlasništvo pokrajine.

 

Tagovi: Zakon, Železnica, transformacija

Share