NIS: Otpremnine od 560 evra po godini staža

NIS je, u okviru programa povećanja efikasnosti poslovanja, odlučio da svojim zaposlenima koji do 8. aprila dobrovoljno pristanu da napuste kompaniju isplati 560 evra bruto po godini staža, kao i jednu i po bruto zaradu, što je daleko ...

NIS

BEOGRAD - NIS je, u okviru programa povećanja efikasnosti poslovanja, odlučio da svojim zaposlenima koji do 8. aprila dobrovoljno pristanu da napuste kompaniju isplati 560 evra bruto po godini staža, kao i jednu i po bruto zaradu, što je daleko iznad zakonom propisanih iznosa.

Kako se navodi u saopštenu te kompanije, NIS je u skladu sa preporukama sindikata, doneo odluku da zaposlenima isplati sredstva koja odgovaraju iznosu ukupne naknade za slučaj nezaposlenosti, koju bi dobili od Nacionalne službe za zapošljavanje. U saopštenju se podseća da je u prethodnom periodu, NIS isplatio najveći socijalni program na Balkanu, svakom radniku, u proseku oko 22.000 evra otpremnine. Uz to, NIS  je osnovao Tranzicioni centar sa ciljem da zaposlene koji dobrovoljno napuste kompaniju, osposobi i za pronalazak novog posla i podrži u preduzetništvu.

U NIS-u ističu "da nakon prestanka važenja Socijalnog programa krajem prošle godine, prava zaposlenih nisu ostala nezaštićena", jer su rukovodstvo i reprezentativni sindikati zaključili Aneks Kolektivnog ugovora, kojim je predviđena isplata otpremnine, onim akoji doborovoljno odu. Aneksom je definisano da će otkazivanje ugovora o radu zavisiti pre svega od tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena u kompaniji, tako da u NIS-u kažu , da u ovom trenutku ne mogu govoriti o broju zaposlenih, koji mogu biti proglašeni tehnološkim viškom. 

Tagovi: NIS, otpremnine, radnici

Share