Profit Agrokora u 2012. potonuo za čak 90 odsto?

Hrvatska kompanija Agrokor ostvarila je prihod od 3,9 milijardi evra prošle godine, sličan onom ostvarenom u 2011. godini, ali je pritom profit čak 90 odsto niža u odnosu na prethodnu godinu, prenosi portal Seebiz.

sxc.hu, ambrozjo,ilustracija

LJUBLJANA - Hrvatska kompanija Agrokor ostvarila je prihod od 3,9 milijardi evra prošle  godine, sličan onom ostvarenom u 2011. godini, ali je pritom profit čak 90 odsto niža u odnosu na prethodnu godinu, prenosi portal Seebiz.

Dobit je tada iznosila tri miliona evra, a prema službenim podacima, 2011. godine bila je 195 miliona kuna, dok je prihod od prodaje iznosio 29,05 milijardi kuna, prenosi taj portal.

Ljubljanski "Dnevnik" juče je pisao o tome da je pad Agrokorovog prošlogodišnjeg profita biti u velikoj meri povezan sa visokom zaduženošću te hrvatske grupacije i sve više nenaklonjenim finansijerima.

Prosečna kamatna stopa prema kojoj je taj koncern lane plaćao kamate je 11 posto, a ukupno je Agrokor platio gotovo 180 miliona evra po kamatnim obavezama.

To predstavlja, kako ističu, polovinu Agrokorovog EBITDA (dobit pre kamata, poreza, depresijacije i amortizacije), koji je bio 352 miliona evra. "Dnevnik" navodi i da je hrvatski koncern smanjio kapital, i to za oko 300 miliona evra.

Agrokorov  kapital je prema službenim podacima za devet meseci 2012. iznosio više od 6,6 milijardi kuna, ili oko 900 miliona evra. Sad je snižen na 590 miliona evra, navodi slovenački list. 

Tagovi: Agrokor, profit, Hrvatska

Share