EK: Preispitati subvencije za Fijat

Evropska komisija smatra da mora da se preispita da li je mera Vlade Srbije kojom se subvencioniše Fijat u skladu sa Prelaznim trgovinskim sporazumom, pogotovo sa odredbama o državnoj pomoći, ...

Foto video Tanjug

BRISEL - Evropska komisija smatra da mora da se preispita da li je mera Vlade Srbije kojom se subvencioniše Fijat u skladu sa Prelaznim trgovinskim sporazumom, pogotovo sa odredbama o državnoj pomoći, izjavio je za Tanjug portparol komesara za proširenje Peter Stano.

On je dodao da Komisija proučava ovo pitanje i da je u kontaktu je sa srpskim vlastima.

"Komisija je uočila meru kojom se subvencioniše proizvođač automobila da bi u Srbiji mogao da ih prodaje sa popustom. U okviru Prelaznog trgovinskog sporazuma, koji je Srbila sklopila sa EU, mora da se preispita kompatibilnost ove mere, a pogotovo sa odredbama o državnoj pomoći", rekao je Stano.

Ministar finansija Mlađan Dinkić rekao je nedavno da će kupovinu modela ''fijat 500 L'' po nižoj ceni finansirati Fijat, a ne država, koja je subvencionisala otvaranje novih radnih mesta.

''Fijat se obavezao da ove i sledeće godine zaposli ukupno 1.400 novih radnika, zato imaju pravo na subvenciju od 10.000 evra po radnom mestu'', rekao je Dinkić za Blic.

Prema njegovim rečima, dogovoreno je da taj novac bude usmeren za subvencionisanje domaćeg ''fijata 500 L'' popustom od 3.000 evra, umesto da ide kompaniji.

''To sve piše u sporazumu koji smo potpisali, a koji je Vlada odobrila na poslednjoj sednici'', rekao je Dinkić.

On je dodao da primedbe uvoznika automobila da su u ovom uredbom diskriminisani ne stoje, jer je u ovom slučaju država samo subvencionisala otvaranje novih radnih mesta.

Državni sekretar Ministarstva finansija i privrede Aleksandar Ljubić rekao je da se Fijat otvaranjem 1.400 novih radnih mesta kvalifikovao da dobije podsticajne mere od države, a da je menadžment kompanije odlučio da taj novac usmeri na građane Srbije i subvencioniše kupovinu Fijata 500L, odnosno njegovu cenu umanji za 3.000 evra.

On je gostujući na RTS-u objasnio da Fijat za svako novootvoreno radno mesto dobija po 10.000 evra iz budžeta, i da je menadžment odlučio da, dok se novac ne potroši, subvencioniše kupovinu Fijata 500L.

Na kritke uvoznika zbog subvencionisanja Fijata 500L, Ljubić kaže da je strategija vlade otvaranje novih radnih mesta i upošljavanje što više ljudi, i da ni jedan lobi, pa ni uvozniči, ne može vladu pokolebati u tome.

"Da su matične kuće uvoznika odlučile da subvencionišu kamatne stope, ili da su doneli odluku da otvore nova radna mesta, mi bismo ih podržali u tome", naglasio je Ljubić.

Tagovi: Eu, Fijat, subvencije

Share